Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Aγωγή 10 εκ ευρώ των δικηγόρων κατά του Δημοσίου για τις πυρκαγιές!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ. ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΓΩΓΗ ΥΨΟΥΣ 10 ΕΚ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΠΑΞΙΝΟΣ:

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια θλιβερή επέτειο, καθώς πριν από δύο χρόνια σε αυτήν την αίθουσα είχε και πάλι δοθεί συνέντευξη τύπου από τους συνεργαζόμενους επιστημονικούς φορείς (ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΕΜΠ κά), με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 σε Ηλεία, Αρκαδία και Εύβοια.
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι εν λόγω φορείς εκπόνησαν μελέτες και υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, που αφορούσαν, αφενός, την ανασυγκρότηση των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών και, αφετέρου, τη δημιουργία ενός νομοθετικού, διοικητικού και οργανωτικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταστολή παρόμοιων καταστροφών. Η διεπιστημονική αυτή συνεργασία τέθηκε μάλιστα και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση από τους φορείς που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για την υλοποίησή τους.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον, τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους. Η ανεπάρκεια αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την παράλειψη λήψης των απαραίτητων μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων φορέων που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να παραλείπουν να κατοχυρώσουν, θεσμικά και ουσιαστικά, το δασικό οικοσύστημα και να αποτρέψουν τη δημιουργία προσδοκιών από την καταστροφή του.
Ειδικότερα, η παράλειψη κύρωσης των δασικών χαρτών και κατάρτισης δασολογίου στη χώρα είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εν λόγω προσδοκίες αυτών που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη συνεχόμενη επεκτατική πορεία του οικιστικού ιστού στην Αττική. Αυτών που εξακολουθούν να θεωρούν ότι η ανάπτυξη της χώρας συνδέεται άρρηκτα με την οικοδόμηση και τις κατασκευές, υπό το πρίσμα μιας λογικής της δεκαετίας του ’50 αλλά και μιας πελατειακής λογικής που διατηρείται στο διηνεκές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμώντας ότι η εν λόγω παράλειψη είναι παράνομη αποφάσισε να προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας από το Ελληνικό Δημόσιο να του καταβάλει ως χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό, το οποίο είναι συμβολικό και δεν κοστολογεί φυσικά την αξία του δασικού οικοσυστήματος που έχει καταστραφεί καθώς αυτή είναι ανεκτίμητη, ούτε την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του καθενός από μας και της αξιοπρέπειάς μας, που παρανόμως θίγονται εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου. Με την ενέργεια αυτή, επιδιώκουμε να «τιμωρηθούν» έστω και με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου, οι υπαίτιοι, που συμβάλλουν στην καταστροφή που συντελείται και που τελικά αποτελεί προσβολή του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, στην έννοια του οποίου εμπίπτει η προστασία του περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη από το έτος 1997 (2818/1997) έκρινε ότι η κατάρτιση του δασολογίου ήταν επιβεβλημένη, βάσει τόσο των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος όσο και των διατάξεων περί δασολογίου του ν.998/79. Το 2004 μάλιστα, η Επιτροπή που ελέγχει τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις (9/2004), έκρινε ότι οι ενέργειες της Διοίκησης που τις γνωστοποιήθηκαν αναφορικά με την κατάρτιση του Δασολογίου δεν συνιστούν συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση καθώς αυτή εφάρμοσε σε περιορισμένη έκταση τις σχετικές διατάξεις για τη σύνταξη και τον έλεγχο των δασικών χαρτών που αποτελούν το αρχικό στάδιο του δασολογίου, η κατάρτιση του οποίου δεν απόκειται στη βούληση του νομοθέτη και της Διοίκησης αλλά αποτελεί υποχρέωση που απορρέει ευθέως από το άρθρο 24 του Συντάγματος ακόμη και πριν την αναθεώρησή του το έτος 2001. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το Δικαστήριο όσο και η Επιτροπή στη συνέχεια έκριναν ότι αυτή η αδράνεια της Διοίκησης δεν αιτιολογείται από την πολυπλοκότητα, τις δυσχέρειες και το χρονοβόρο του όλου εγχειρήματος, καθώς δεν προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα, βάσει της οποίας θα μπορούσε να προσδιορισθεί ο αναγκαίος χρόνος και να προγραμματιστούν οι σχετικές ενέργειες κατά τρόπο ώστε να υποδηλώνεται αληθινή βούληση της Διοίκησης να ολοκληρώσει την κατάρτιση του δασολογίου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Με τα δεδομένα αυτά, υφίσταται ουσιαστικό δεδικασμένο τόσο από την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και από την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης προς τις δικαστικές αποφάσεις και κατά συνέπεια πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 105 επ. του Εισαγωγικού Νόμου του ΑΚ για την αστική ευθύνη του Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών