Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Σάπιες φρεγάτες στο Πολεμικό Ναυτικό!


greekdefence (που αναδημοσιεύει το ΡΕΠΟΡΤΑΖ του VETO)

Η Φ/Γ "Αιγαίον" είναι το έκτο και τελευταίο πλοίο απο τις δέκα ιδίου τύπου κλάσης "Kortenaer" ή "S" που πήραμε απο την Ολλανδία, το οποίο εκσυγχρονίσθηκε στα πλαίσια ενός σχετικά μικρού προγράμματος εκσυγχρονισμού, και παραδώθηκε μάλιστα σχετικά πρόσφατα όπως είχαμε αναφέρει. Θεωρητικά, σε αυτά τα προγράμματα, τα οποία είναι κυρίως συντήρησης, και όχι εκσυγχρονισμού ή αναβάθμισης του πλοίου, των συστημάτων του και των ικανοτήτων του, το πρώτο και κύριο μέλημα, είναι να επαναφέρεις το σκάφος, και τα συστηματά του, σε επιχειρησιακή κατάσταση. Αυτή δε η κατάσταση είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν επαναφέρει είτε το σκάφος, είτε τα συστηματά του στην αρχική τους κατάσταση, αλλά τουλάχιστον τα επαναφέρει σε σημείο που να μπορούν να χαρακτηριστούν λειτουργικά, και ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΦΑΛΗ!!!! Ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε, μέχρι που το ΠΝ μας απέδειξε πόσο άδικο είχαμε.....
Όταν λοιπόν, οι υπεύθυνοι, και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των ναυπηγείων, όμως κυρίως οι πρώτοι, δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν τις λαμαρίνες στα καταστρώματα, που πλέον έχουν ανοίξει λόγο της φθοράς (errosion, corrosion), και δεν αλλάζουν τις σωληνώσεις που παρουσιάζουν το ίδιο πρόβλημα, παρά αδιαφορούν, τότε για τι αναβάθμιση μιλάμε;;; Και είναι λογικό, όταν ο νέος πλοίαρχος ανεβαίνει πάνω, και του λένε ότι αυτό είναι το νέο του πλοίο για να διοικήσει, και ότι πρέπει με αυτό, να βγεί στο Αιγαίο, και γνωρίζοντας ότι το πλοίο παραδώθηκε ΜΟΛΙΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ, απο τα ναυπηγεία, να δηλώνει παραίτηση, εφόσον δεν θέλει να αναλάβει αυτός να βγάλει το φίδι απο την τρύπα, για την παντελή αδιαφορία, και ανικανότητα των ανωτέρων του.
Μετά απο αρκετά χρόνια με εμπειρία στον τομέα, ειλικρινά απορούμε πως έγινε και επέτρεψαν να φύγει το πλοίο απο το ναυπηγείο, σε τέτοια κατάσταση σε καταστρώματα, σωληνώσεις, και άλλα μέρη........ακόμα και σε άκρως κρίσιμα σημεία και μέρη, όπως την περιοχή που οι άξονες απο τους μειωτήρες, διαπερνάνε το κέλυφος του σκάφους, για να βγούν στην θάλασσα. Μια αστοχία σε εκείνο το σημείο, καθιστά τον κίνδυνο να χαθεί ολοκληρωτικώς το πλοίο, πολύ μεγάλη. Ακόμα και αν δεν βουλιάξει, η εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, θα αχρηστέψει ΤΑ ΠΑΝΤΑ, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί το πλοίο ολική απώλεια (total loss), μιας και δεν αξίζει να επενδυθούν χρήματα για την επισκευή μηχανημάτων και ηλεκτρονικών.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα VETO
Βγάζουν σε άσκηση σάπια φρεγάτα
Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης του "εκσυγχρονισμένου" και "χρυσοπληρωμένου" "Αιγαίον", αρνούμενος να αναλάβει την ευθύνη για την ζωή του πληρώματος.
Σάπια τοιχώματα, σίδερα και κολώνες, σκουριασμένα μηχανήματα τα οποία - φυσικά - δεν λειτουργούν, καθώς και τρύπες στο δάπεδο, συνθέτουν το παζλ των εικόνων της ντροπής που στοιχειώνουν ορισμένα απο τα "ετοιμοπόλεμα" πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της πλήρους αποσύνθεσης, που επικρατεί ακόμα και στις πιο αξιόπλοες φ/γ του ΠΝ, φέρνει στο φως της δημοσιότητος σήμερα το VETO. Οι φωτογραφίες όχι μόνο διασαλεύουν το κύρος του αξιόμαχου στόλου, που - υποτίθεται ότι - διαθέτει η χώρα μας, όχι μόνο εγείρουν πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα πλοία είναι σε θέση να συμμετέχουν σε ασκήσεις και να παρέχουν ασφάλεια στο πληρωμά τους, αλλά γεννούν και το "καυτό" ερώτημα: ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ" ΤΟΥΣ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΑΠΙΑ;
Δύο Χρόνια Αχρηστίας
Η δημοσιογραφική έρευνα του VETO, γίνεται σε ένα απο τα καμάρια του ΠΝ, την φ/γ F-460 "Aιγαίον". Έπειτα απο δύο χρόνια παραμονής της στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, και την διάθεση εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της, δηλ. την αναβάθμιση του λογισμικού, την αλλαγή κουζίνας και την επέκταση του ελικοδρομίου, παραδόθηκε και πάλι στο ΠΝ στις αρχές του Σεπτέμβρη. Για την συγκεκριμένη φρεγάτα, και ακόμη πέντε, η ΓΔΑΕ υπέγραψε σύμβαση ύψους 381,5 εκατ. ευρώ.
Σκουρία και Διάλυση
Για το μόνο όμως που - όπως φαίνεται - δεν ενδιαφέρθηκαν οι υπεύθυνοι, ήταν να λύσουν το μυστήριο αν το καράβι μπορεί (μετά την "αναβάθμιση") να παράσχει ασφάλεια στο ίδιο του το πλήρωμα (υπολογίζεται σε 130 άτομα) απο την στιγμή που η μέχρι τώρα εικόνα του, παραπέμπει περισσότερο σε.....ελβετικό τυρί. Και επειδή όπως συνηθίζεται να λέμε, μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε το VETO, μιλάνε απο μόνα τους. Αποθανατίζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα απο το πλωραίο κομμάτι της φ/γ μέχρι και το κέντρο ελέγχου που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του "Αιγαίον".
Στον κεντρικό διάδρομο του καραβιού, το "διάδρομο Η" όπως ονομάζεται, τα 130 μέλη του πληρώματος παρατηρούν καθημερινά - και μάλλον αποσβολωμένα - τις τρύπες στο δάπεδο του καραβιού, ημέρα με την ημέρα να μεγαλώνουν, το δάπεδο να σαπίζει και τα μέταλλα να σκουριάζουν. Όπως επίσης βλέπουν, ένα επίπεδο πιο κάτω, τα σημεία απο όπου περνάνε οι άξονες που οδηγούν τις προπέλλες, να βρίσκονται ένα στάδιο πριν απο την πλήρη διάλυση.
"Η κατάσταση εκεί είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν τρύπες. Και αν συμβεί αυτό τότε θα μπαίνουν νερά χωρίς σταματημό" είναι το σχόλιο που έκανε ανώτατο στέλεχος του ΠΝ που γνωρίζει καλύτερα απο τον καθένα την κατάσταση που επικρατεί στην "εκσυγχρονισμένη" φρεγάτα και χρυσοπληρωμένη φρεγάτα. Και συνεχίζει : "Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το καράβι. Εαν η ηγεσία ήθελε να διαπιστώσει την πραγματική φθορά που έχουν υποστεί τα μέταλλα θα έπρεπε να είχει κάνει αμμοβολή. Αυτό όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα, και μαλλον δεν πρόκεται να γίνει λόγω έλλειψης χρημάτων. Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι αν γίνει αμμοβολή, τότε το πρόβλημα θα φανερωθεί σε όλη του την έκταση. Θα αποκαλυφθούν δηλαδή και άλλες τρύπες.
(σημ. δική μας: Ορισμένες πληροφορίες για το θέμα. Το πρώτο είναι ένα ερώτημα που έρχεται άμεσα στο μυαλό μας: Γιατί το ΠΝ δέχθηκε να το παραλάβει σε τέτοια χάλια;; Επίσης, για να αποφασισθεί η αλλαγή ή όχι μιας λαμαρίνας/ελάσματος, δεν χρειάζεται να γίνει αμμοβολη απαραίτητα. Με την χρήση υπερήχων (Ultrasonic Thickness Measurement - UTM), την λεγόμενη παχυμέτρηση, ελέγχεται το πάχος μιας λαμαρίνας ή των ενισχυτικών, και ανάλογα την φθορά της (diminution) αποφασίζεται αν θα αλλαχθεί ή όχι. Η χρήση αμμοβολής, σίγουρα χρειάζεται όταν υπάρχει το λεγόμενο rust scaling, δηλ. το φούσκωμα που έχει υποστεί το μέταλλο στο σημείο λόγο σκουριάς, και πολλές φορές είναι πολλαπλάσιο του πάχους του πραγματικού μετάλλου στο σημείο εκείνο, και δεν μπορεί να γίνει η παχυμέτρηση, χωρίς να έχει υπάρξει αμμοβολή νωρίτερα.)
Πιο ανησυχητικό όμως είναι, όπως σημειώνουν και ορισμένα μέλη του πληρώματος, ότι η ηγεσία των ΕΔ αλλά και οι πολιτικοί προϊσταμενοί τους στο υπουργείο εθνικής άμυνας, αντί να σκύψουν πάνω απο το πρόβλημα και να προχωρήσουν σε ένα ολοκληρωτικό "λίφτιγκ" της "Αιγαίον", αδιαφορουν για την ασφάλεια του πληρώματος και αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για την ενεργοποίηση της, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες δουλειές του........ποδαριού.
Θα κάνουν τον σταυρό τους, μην πέσουν σε φουρτούνα!!
Κινδυνεύει να ανοιξει σαν "καρυδότσουφλο" λέει στέλεχος του ΠΝ.
"Αυτή την στιγμή το πλοίο είναι δεμένο, και γίνονται ορισμένες προχειροδουλειές, προκειμένου να μπαλωθούν οι τρύπες και να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Έχει δωθεί ένα τελεσίγραφο ενός μήνα (έχουν ήδη παρέλθει δύο εβδομάδες) έως ότου να περατωθούν οι εργασίες και το καράβι να γίνει και πάλι αξιόπλοο. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί. Έτσι όταν το πλοίο ενεργοποιηθεί και σταλεί για άσκηση, το καλύτερο θα είναι όλοι να κάνουν τον σταυρό τους να μην πέσει σε άσχημο καιρό. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ανοίξει ακόμα και σαν "καρυδότσουφλο"", σημειώνει στέλεχος του ΠΝ, προσθέτωντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί πρόσφατα ο κυβερνήτης της φ/γ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
"Στην πραγματικότητα αναγκάσθηκε σε παραίτηση επειδή αντιτάχθηκε στο τελεσίγραφο του ενός μήνα που του έδωσαν. Είπε ότι δεν μπορεί να πάρει στα χέρια του την ευθύνη των ζωών του πληρώματος και ότι προσπάθησε να μην υποκύψει στις διάφορες πιέσεις που του ασκήθηκαν, χωρίς να τα καταφέρει". Για την ιστορία, η παραίτηση ου έμπειρου κυβερνήτη, ο οποίος έφερε τον βαθμό του αντιπλοιάρχου, έπεσε σαν κεραυνός εν' αιθρία στην ηγεσία του ΓΕΝ, καθώς σημειώθηκε λίγο μετά την παράδοση του πλοίου, και λίγο πριν απο την ενεργοποιησή του.
"Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έκανε το καθήκον του. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν ο νέος κυβερνήτης θα αντισταθεί ή θα διακινδυνεύσει την προστασία των μελών του πληρώματος" καταλήγει η ίδια πηγή.
Τι απαντάει το ΓΕΝ
"Δεν θα αποπλεύσει αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις"
Την διαβεβαίωση ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου το πλοίο να πληρεί της προϋποθέσεις ασφάλειας δίνει απο την πλευρά του το ΓΕΝ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΝ, αντιπλοίαρχο Αδαμάντιο Χριστοδούλου, μας επισήμανε ότι ήδη στην φρεγάτα "Αιγαίον" πραγματοποιούνται ελασματουργικές εργασίες. "Δεν υπάρχει περίπτωση το πλοίο να αποπλεύσει αν δεν είναι απόλυτα ασφαλές" τόνισε. Ωστόσο ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε να σχολιάσει τους ακριβείς λόγους παραίτησης του κυβερνήτη της φρεγάτας, σχολιάζοντας ότι μπορεί και να παραιτήθηκε "για άλλους, προσωπικούς λόγους".
(σημ. δική μας : Είναι απορίας άξιον, και εντελώς εκτός λογικής, να εκτελείς ελασματουργικές εργασίες δίπλα στον ντόκο/προβλήτα, και όχι στο ναυπηγείο, που το πλοίο έχει "ανοιχθεί", όπως και τα συστηματά του, και η πρόσβαση σε πολλά μέρη που υπο κανονικές συνθήκες είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΗ, έχει γίνει πλέον προσιτή. Συν ότι οι ελασματικές εργασίες είναι αυτό που λέμε βαρείς εργασίες, που απαιτούν μεγάλη προεργασία, και μετακίνηση συστημάτων και μερών, και έχουν και πολύ "βρωμία". Είναι δηλαδή σαν κάποιος να σοβαντίζει και να βάφει το σπίτι, να το στρώνει με πλακάκια, πάτωμα, χαλιά, να βάζει καθρέπτες, κουρτίνες, τα πάντα, και μετά να λέει, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ!!!!!!!!!!!)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αραβερς τα δικά τους τα έχουν κάνει Γιοτς!!!!

Ανώνυμος είπε...

σε τι κατάσταση και πού βρισκεται σήμερα 14-3-2011 η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ ????

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών