Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Αναβολή τριών δικών για βιασμούς και βασανιστήρια λόγω εμπλοκής δικηγόρων κατηγορούμενων σε δίκη για φόνο Γρηγορόπουλου!


Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) πληροφορεί πως χθες 21 Ιουνίου 2010, το Α’ Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ανέβαλε για τρίτη φορά δίκη ενός πρωτόδικα καταδικασμένου, στις 27 Φεβρουαρίου 2007, σε πρόσκαιρη κάθειρξη 5 ετών (με ανασταλτικό αποτέλεσμα για την έφεση) για βιασμό Δανέζας τουρίστριας το Σεπτέμβριο 2005, ορίζοντας νέα δικάσιμη για τις 16 Μαΐου 2011. Η αναβολή αποτελεί παράβαση τόσο του Άρθρου 6.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (που επιβάλει «εύλογη διάρκεια» για την εκδίκαση ως προϋπόθεση για τη δίκαιη δίκη) όσο και του Άρθρου 349.1 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας: «Το δικαστήριο, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση κάποιου από τους διαδίκους ή και αυτεπαγγέλτως, μπορεί να διατάξει την αναβολή της δίκης για σημαντικά αίτια που προσδιορίζονται ειδικά στην απόφαση. Μπορεί επίσης να διατάξει τη διακοπή της δίκης ή της συνεδρίασης για το λόγο αυτόν έως δεκαπέντε το πολύ ημέρες και μέχρι δύο φορές. Δεύτερη αναβολή μπορεί να διαταχθεί μόνον εφόσον βεβαιώνεται αιτιολογημένα στην απόφαση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το σημαντικό αίτιο με τη διακοπή. Κάθε άλλη αναβολή απαγορεύεται.»

Η πρώτη αναβολή χορηγήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008, λόγω ασθένειας του κατηγορούμενου. Η δεύτερη αναβολή χορηγήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2009 γιατί η συνήγορος του κατηγορούμενου Ζωή Κωνσταντοπούλου παρίστατο ως συνήγορος υπεράσπισης κατηγορούμενου δικηγόρου στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη «δίκη Μπολέτση». Στις 21 Ιουνίου 2010, η τρίτη αναβολή δόθηκε γιατί η διαδικασία δεν μπορούσε να ξεκινήσει πριν της 2:30 μμ λόγω εκδίκασης άλλης υπόθεσης ενώ η συνήγορος του κατηγορούμενου Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως θα ήταν απασχολημένη ως συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στη δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, για όλο το διάστημα μετά τις 22 Ιουνίου 2010. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης αναβολής, η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη προς τη συνήγορο είπε: «Ελπίζω κυρία συνήγορε ότι την άλλη φορά δεν θα υπάρξει άλλο δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται πως για τον ίδιο ακριβώς λόγο στις 22 Μαρτίου 2010 το...
Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ανέβαλε για έκτη φορά τη δίκη σε πρώτο βαθμό του ίδιου κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή της Καναδής δημοσιογράφου του CBC Radio Natalie Karneef και δύο Αυστραλών γυναικών την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2005, ορίζοντας τότε νέα δικάσιμη για τις 26 Ιανουαρίου 2011. Την αναβολή ζήτησε τότε η συνήγορος του κατηγορούμενου Ζωή Κωνσταντοπούλου με το επιχείρημα πως η δίκη δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί την ημέρα εκείνη ενώ στο άμεσο μέλλον θα ήταν συνέχεια απασχολημένη με τη δίκη των αστυνομικών για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Άμφισσα, στην οποία είχε αναλάβει την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής μαζί με το Νίκο Κωνσταντόπουλο στις 16 Μαρτίου 2010.

Επίσης, στις 3 Μαΐου 2010 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, μετά από 15 συνεδριάσεις, ανέβαλε για τις 2 Φεβρουαρίου 2011 τη δίκη του αστυνομικού Χρήστου Ευθυμίου που κατηγορείται για κακουργηματικά βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ δύο νέων, του Ιωάννη Παπακώστα και του Γεώργιου Σιδηρόπουλου, τον Αύγουστο 2002, γιατί και οι δυο δικηγόροι του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας και Βασιλική Πανταζή, είναι ταυτόχρονα δικηγόροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικάζεται για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών