Η ανοικτή σύγκρουση Μπακογιάννη- Σαμαρά για την ιδεολογική πλατφόρμα και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει πλέον η Ν.Δ., κυριάρχησε στο διήμερο έκτακτο Συνέδριο της Ν.Δ. και προανήγγειλε μια σκληρή εσωκομματική μάχη έως τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα «ανοικτό κόμμα», με σαφή προσανατολισμό προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και κατηγόρησε τον βασικό αντίπαλό της για προσπάθεια «ιδεολογικής περιχαράκωσης της Ν.Δ.», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε ένα σχέδιο «επανασυσπείρωσης» της Ν.Δ. στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει πρώτα «να φέρει πίσω τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες και όχι να κυνηγά τους οριακούς, αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσαν και τα καρφιά ...
του κ. Σαμαρά στον Κ. Καραμανλή για την παθητική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που αντιμετώπισε η γαλάζια διακυβέρνηση.
Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει πλέον στο στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε μια εκλογήθρίλερ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εκρηκτικό τοπίο
Παρά τα διάπλατα χαμόγελα και την προσπάθεια να αναδειχθεί μια εικόνα «πολιτικού πολιτισμού» από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η κούρσα της διαδοχής διεξάγεται πλέον σε ένα εκρηκτικό τοπίο. Η τροχιά σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι διαφάνηκε, άλλωστε, και από τις ομιλίες τους στο Συνέδριο, αλλά και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων που έχουν σπεύσει να συνταχθούν πίσω από τους υποψήφιους αρχηγούς. Τα πυρά ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά εναλλάσσονταν το προηγούμενο διήμερο τόσο δημοσίως όσο και στο παρασκήνιο του Συνεδρίου. Από το βήμα του Συνεδρίου, η κ. Μπακογιάννη προχώρησε την πρώτη ημέρα σε μια συναισθηματική ομιλία, με αναφορές στη δική της πορεία μέσα στο κόμμα και τη συμπόρευσή της με τον Κ. Καραμανλή- με εμφανή στόχο να αναδείξει και την «αποσκίρτηση» του κ. Σαμαρά, το 1993, μετά τη ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού εστίασε στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιώξει ο ίδιος να κινηθεί η Ν.Δ., εάν κερδίσει στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ υπήρξε αιχμηρός για την κ. Μπακογιάννη, παρομοιάζοντάς τη με έμμεσο τρόπο με τη Χίλαρι Κλίντον και τη χαμένη μάχη της για την προεδρία των ΗΠΑ! Με την τακτική αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να εξισορροπεί και τις εντυπώσεις στο Συνέδριο, τουλάχιστον αυτές που καταγράφονται από το χειροκρότημα των συνέδρων.
Αιχμηρά σχόλια
Η απάντηση από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη ήρθε χθες, όταν η πρώην υπουργός με τη δευτερολογία της ανέδειξε βασικές πολιτικές διαφορές με τον κ. Σαμαρά και κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κόμμα με διαφορετική φυσιογνωμία από τον αντίπαλό της. Η διελκυστίνδα οδήγησε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μη δευτερολογήσει και απέδωσε τη νέα ομιλία της κ. Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να μεταβάλει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί την πρώτη ημέρα. «Ο πολιτικός λόγος του Αντ. Σαμαρά και η ιδεολογική του πλατφόρμα είναι ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη και γι΄ αυτό αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων. Δεν χρειαζόταν συνεπώς ούτε να διευκρινίσει ούτε να εξηγήσει ούτε να προσθέσει οτιδήποτε», ήταν το αιχμηρό σχόλιο στενών συνεργατών.
Επίθεση για τις απουσίες
Η διαμάχη φούντωσε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, όταν η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για την απουσία του από τη διαδικασία. «Δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν και δεύτερη ημέρα συνεδριακών διαδικασιών και μη βρίσκονται εκεί. Αυτή η στάση είναι προσβλητική για τους συνέδρους», σχολίασε η πρώην υπουργός, ενώ βέλη για την απουσία του κ. Σαμαρά εξαπέλυαν και βασικοί υποστηρικτές της. Συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού, πάντως, τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στον χώρο του Συνεδρίου νωρίς χθες το πρωί και αποχώρησε όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα κάνει νέα παρέμβαση. Και άφηναν να εννοηθεί ότι η επίθεση της κ. Μπακογιάννη στοχεύει περισσότερο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος απουσίαζε χθες από το ΣΕΦ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Τι είπαν οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας
Η κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ανέφερε πως «εάν επικρατήσει η λογική της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε η Ν.Δ. θα αργήσει πολύ να γίνει εξουσία, θα περιχαρακωθεί σε ένα ποσοστό που δεν θα είναι αρκετό για να της δώσει τη νίκη». Χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» τη θέση ότι «έξω υπάρχουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που πρέπει να επιστρέψουν» και τόνισε ότι είναι αναγκαία για το κόμμα η «πολυσυλλεκτικότητα με όρους που θα θέσει η Ν.Δ.».
«Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα: θέλουμε ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο, επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;», είπε με έμφαση και δεσμεύτηκε για αλλαγές που θα κρατήσουν ανοικτό το κόμμα για τα μέλη του (θητεία για τον πρόεδρο, εσωκομματικές εκλογές για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων κ.ά.).
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους...»
Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ υποστήριξε ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί ενάντια στον κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. «Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κράτος- νυκτοφύλακα ή επιχειρηματία ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο θέμα της διαφθοράς, εκτοξεύονταςεμμέσως πλην σαφώς- καρφιά και κατά του Κώστα Καραμανλή. «Σε αυτή τη νέα αρχή ο πήχυς του δημοσίου ήθους θα μπει ψηλά, πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη. Το στοίχημα του δημοσίου ήθους θα κερδίζεται καθημερινά και θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που θα μας προσβάλλουν όλους και ας αφορούν πολύ λίγους. Η αναφορά στο δημόσιο ήθος δεν είναι ηθικολογία, είναι ουσιώδης προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας... Ένας πολίτης αρκεί να είναι νόμιμος, ένας πολιτικός εκτός από νόμιμος οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος. Τελεία και παύλα», είπε σε υψηλούς τόνους.
Ο γρίφος του Αβραμόπουλου
ΑΛΥΤΟΣ παρέμεινε και ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση του Δημ. Αβραμόπουλου, καθώς ο πρώην υπουργός προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Πολιτικοί φίλοι του εκτιμούσαν πάντως ότι ο πρώην υπουργός τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στο έκτακτο συνέδριο, οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας άπλωσαν χείρα φιλίας, στοχεύοντας στην «προίκα» του, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε να ακολουθεί γραμμή ουδετερότητας και επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ενότητα. «Μία και ενιαία πρέπει να μείνει η παράταξή μας. Δεν χωρούν διαχωρισμοί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά την απόφασή του να αποσυρθεί, επανέλαβε πως «δεν ήθελε να είναι μέρος της σύγκρουσης» και ότι αποτελούσε προϋπόθεση για τη δική του συμμετοχή η δυνατότητα των φίλων και όχι μόνο των μελών της Ν.Δ. να φτάσουν στην κάλπη. «Επανίδρυση» της Ν.Δ. ζήτησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Γεράσαμε και δεν αρέσουμε, πρέπει να επανιδρυθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος» ανέφερε και εμφανίστηκε να προκρίνει κι αυτός ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα- θέση που, για πολλούς, τον φέρνει πιο κοντά στην κ. Μπακογιάννη. «Χρειάζονται λύσεις που να απαντούν στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και όχι λύσεις αριστερές, δεξιές ή κεντρώες. (...) Το δίλημμα είναι εκσυγχρονισμός ή λαϊκισμός. Τον λαϊκισμό πρέπει να απομονώσουμε» ήταν το δικό του μήνυμα.
Σκληρή κριτική από Ψωμιάδη
ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ την «ενότητα» παρουσιάστηκε και ο τρίτος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος επέμεινε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία «έως το τέλος», παρά τις πιέσεις που δέχεται για να αποσυρθεί. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα στην εσωκομματική μάχη, υπήρξε μάλιστα ο πιο σκληρός επικριτής των κυβερνητικών πεπραγμένων της Ν.Δ., κερδίζοντας σε αρκετά σημεία το χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου. «Με ρωτούν σε ποιον θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκιπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό λαό της Ν.Δ.» ανέφερε. Με το βλέμμα στις πρώτες θέσεις των συνέδρων, τις οποίες καταλάμβαναν πρώην κυβερνητικά στελέχη, πρόσθεσε: «Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η Ν.Δ. μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας».
Συστάσεις Καραμανλή για ενότητα
ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ προς τους υποψήφιους διαδόχους του να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος έκλεισε ο Κων. Καραμανλής την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία παρέμβασή του ως προέδρου της Ν.Δ. προς το κομματικό ακροατήριο. Η απουσία του από τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίουκατά την οποία επικυρώθηκαν οι καταστατικές αλλαγές για εκλογή αρχηγού από την κομματική βάσησχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και ερμηνεύθηκε ως απόδειξη ότι ήθελε να αποφύγει μια ευρεία εσωκομματική συζήτηση για την εκλογική συντριβή του κόμματος.
Σε ψήγματα αυτοκριτικής περιορίστηκε άλλωστε και στην ομιλία του, αναλαμβάνοντας και πάλι τη «συνολική ευθύνη» για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στα πεντέμισι χρόνια. Δυσαρέστησα κάποιους από εσάς, δεν επιδίωξα να είμαι αλάθητος, κύριο μέλημά μου, όμως, ήταν να μην κάνω λάθη που θα έβλαπταν τον τόπο, έβαζα πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδίωξα την εξουσία για την εξουσία, για κάποιους ήταν μειονέκτημα, για μένα έμπνευση και μονόδρομος», ανέφερε.
Ο ίδιος δήλωσε «παρών, δίπλα στον νέο αρχηγό» και τόνισε ότι για την επόμενη ημέρα στο κόμμα «κρίσιμα θέματα είναι η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία».
«Ανοικτή μάχη» δείχνουν τα γκάλοπ
ΔΕΥΤΕΡΟ γύρο, παρά την αποχώρηση του Δημ. Αβραμόπουλου, δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις για την κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ. Η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά, μάλιστα, φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά σκληρού «ντέρμπι», καθώς στην πρώτη δημοσκόπηση (Μarc για το «Έθνος») η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% έναντι 46,4% του κ. Σαμαρά, μεταξύ των γαλάζιων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ στη δεύτερη (Αlco για το «Πρώτο Θέμα») ο κ. Σαμαράς έχει προβάδισμα με 47,3% έναντι 44,7% της κ. Μπακογιάννη.
<<ΤΑ ΝΕΑ>>
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα «ανοικτό κόμμα», με σαφή προσανατολισμό προς τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και κατηγόρησε τον βασικό αντίπαλό της για προσπάθεια «ιδεολογικής περιχαράκωσης της Ν.Δ.», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε ένα σχέδιο «επανασυσπείρωσης» της Ν.Δ. στις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα πρέπει πρώτα «να φέρει πίσω τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες και όχι να κυνηγά τους οριακούς, αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους». Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσαν και τα καρφιά ...
του κ. Σαμαρά στον Κ. Καραμανλή για την παθητική αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς που αντιμετώπισε η γαλάζια διακυβέρνηση.
Το κλίμα διχασμού που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει περάσει πλέον στο στελεχικό δυναμικό και την κομματική βάση, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. οδηγείται σε μια εκλογήθρίλερ για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.
Εκρηκτικό τοπίο
Παρά τα διάπλατα χαμόγελα και την προσπάθεια να αναδειχθεί μια εικόνα «πολιτικού πολιτισμού» από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η κούρσα της διαδοχής διεξάγεται πλέον σε ένα εκρηκτικό τοπίο. Η τροχιά σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης που ακολουθούν οι δύο βασικοί υποψήφιοι διαφάνηκε, άλλωστε, και από τις ομιλίες τους στο Συνέδριο, αλλά και από τις τοποθετήσεις των περισσότερων συνέδρων που έχουν σπεύσει να συνταχθούν πίσω από τους υποψήφιους αρχηγούς. Τα πυρά ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά εναλλάσσονταν το προηγούμενο διήμερο τόσο δημοσίως όσο και στο παρασκήνιο του Συνεδρίου. Από το βήμα του Συνεδρίου, η κ. Μπακογιάννη προχώρησε την πρώτη ημέρα σε μια συναισθηματική ομιλία, με αναφορές στη δική της πορεία μέσα στο κόμμα και τη συμπόρευσή της με τον Κ. Καραμανλή- με εμφανή στόχο να αναδείξει και την «αποσκίρτηση» του κ. Σαμαρά, το 1993, μετά τη ρήξη με τον Κ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού εστίασε στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα επιδιώξει ο ίδιος να κινηθεί η Ν.Δ., εάν κερδίσει στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ υπήρξε αιχμηρός για την κ. Μπακογιάννη, παρομοιάζοντάς τη με έμμεσο τρόπο με τη Χίλαρι Κλίντον και τη χαμένη μάχη της για την προεδρία των ΗΠΑ! Με την τακτική αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να εξισορροπεί και τις εντυπώσεις στο Συνέδριο, τουλάχιστον αυτές που καταγράφονται από το χειροκρότημα των συνέδρων.
Αιχμηρά σχόλια
Η απάντηση από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη ήρθε χθες, όταν η πρώην υπουργός με τη δευτερολογία της ανέδειξε βασικές πολιτικές διαφορές με τον κ. Σαμαρά και κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κόμμα με διαφορετική φυσιογνωμία από τον αντίπαλό της. Η διελκυστίνδα οδήγησε σε μια οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μη δευτερολογήσει και απέδωσε τη νέα ομιλία της κ. Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να μεταβάλει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί την πρώτη ημέρα. «Ο πολιτικός λόγος του Αντ. Σαμαρά και η ιδεολογική του πλατφόρμα είναι ολοκληρωμένη, ξεκάθαρη και γι΄ αυτό αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων. Δεν χρειαζόταν συνεπώς ούτε να διευκρινίσει ούτε να εξηγήσει ούτε να προσθέσει οτιδήποτε», ήταν το αιχμηρό σχόλιο στενών συνεργατών.
Επίθεση για τις απουσίες
Η διαμάχη φούντωσε στη συνέχεια ακόμη περισσότερο, όταν η κ. Μπακογιάννη επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για την απουσία του από τη διαδικασία. «Δεν μπορούν κάποιοι να ζητούν και δεύτερη ημέρα συνεδριακών διαδικασιών και μη βρίσκονται εκεί. Αυτή η στάση είναι προσβλητική για τους συνέδρους», σχολίασε η πρώην υπουργός, ενώ βέλη για την απουσία του κ. Σαμαρά εξαπέλυαν και βασικοί υποστηρικτές της. Συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού, πάντως, τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στον χώρο του Συνεδρίου νωρίς χθες το πρωί και αποχώρησε όταν αποφασίστηκε ότι δεν θα κάνει νέα παρέμβαση. Και άφηναν να εννοηθεί ότι η επίθεση της κ. Μπακογιάννη στοχεύει περισσότερο τον κ. Καραμανλή, ο οποίος απουσίαζε χθες από το ΣΕΦ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Τι είπαν οι δύο βασικοί διεκδικητές της προεδρίας
Η κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ανέφερε πως «εάν επικρατήσει η λογική της ιδεολογικής καθαρότητας, τότε η Ν.Δ. θα αργήσει πολύ να γίνει εξουσία, θα περιχαρακωθεί σε ένα ποσοστό που δεν θα είναι αρκετό για να της δώσει τη νίκη». Χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» τη θέση ότι «έξω υπάρχουν ψηφοφόροι της Ν.Δ. που πρέπει να επιστρέψουν» και τόνισε ότι είναι αναγκαία για το κόμμα η «πολυσυλλεκτικότητα με όρους που θα θέσει η Ν.Δ.».
«Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα: θέλουμε ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο, επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές;», είπε με έμφαση και δεσμεύτηκε για αλλαγές που θα κρατήσουν ανοικτό το κόμμα για τα μέλη του (θητεία για τον πρόεδρο, εσωκομματικές εκλογές για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων κ.ά.).
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους...»
Ο κ. ΣΑΜΑΡΑΣ υποστήριξε ότι η Ν.Δ. πρέπει να κινηθεί ενάντια στον κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. «Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα, δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κράτος- νυκτοφύλακα ή επιχειρηματία ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο θέμα της διαφθοράς, εκτοξεύονταςεμμέσως πλην σαφώς- καρφιά και κατά του Κώστα Καραμανλή. «Σε αυτή τη νέα αρχή ο πήχυς του δημοσίου ήθους θα μπει ψηλά, πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη. Το στοίχημα του δημοσίου ήθους θα κερδίζεται καθημερινά και θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που θα μας προσβάλλουν όλους και ας αφορούν πολύ λίγους. Η αναφορά στο δημόσιο ήθος δεν είναι ηθικολογία, είναι ουσιώδης προϋπόθεση πολιτικής αποτελεσματικότητας... Ένας πολίτης αρκεί να είναι νόμιμος, ένας πολιτικός εκτός από νόμιμος οφείλει να είναι και ηθικός και ακέραιος. Τελεία και παύλα», είπε σε υψηλούς τόνους.
Ο γρίφος του Αβραμόπουλου
ΑΛΥΤΟΣ παρέμεινε και ο γρίφος που έχει δημιουργηθεί μετά την απόσυρση του Δημ. Αβραμόπουλου, καθώς ο πρώην υπουργός προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Πολιτικοί φίλοι του εκτιμούσαν πάντως ότι ο πρώην υπουργός τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στο έκτακτο συνέδριο, οι τρεις διεκδικητές της ηγεσίας άπλωσαν χείρα φιλίας, στοχεύοντας στην «προίκα» του, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε να ακολουθεί γραμμή ουδετερότητας και επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ενότητα. «Μία και ενιαία πρέπει να μείνει η παράταξή μας. Δεν χωρούν διαχωρισμοί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά την απόφασή του να αποσυρθεί, επανέλαβε πως «δεν ήθελε να είναι μέρος της σύγκρουσης» και ότι αποτελούσε προϋπόθεση για τη δική του συμμετοχή η δυνατότητα των φίλων και όχι μόνο των μελών της Ν.Δ. να φτάσουν στην κάλπη. «Επανίδρυση» της Ν.Δ. ζήτησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Γεράσαμε και δεν αρέσουμε, πρέπει να επανιδρυθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος» ανέφερε και εμφανίστηκε να προκρίνει κι αυτός ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα- θέση που, για πολλούς, τον φέρνει πιο κοντά στην κ. Μπακογιάννη. «Χρειάζονται λύσεις που να απαντούν στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και όχι λύσεις αριστερές, δεξιές ή κεντρώες. (...) Το δίλημμα είναι εκσυγχρονισμός ή λαϊκισμός. Τον λαϊκισμό πρέπει να απομονώσουμε» ήταν το δικό του μήνυμα.
Σκληρή κριτική από Ψωμιάδη
ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ την «ενότητα» παρουσιάστηκε και ο τρίτος υποψήφιος στην κούρσα της διαδοχής Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος επέμεινε ότι θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία «έως το τέλος», παρά τις πιέσεις που δέχεται για να αποσυρθεί. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα στην εσωκομματική μάχη, υπήρξε μάλιστα ο πιο σκληρός επικριτής των κυβερνητικών πεπραγμένων της Ν.Δ., κερδίζοντας σε αρκετά σημεία το χειροκρότημα του κομματικού ακροατηρίου. «Με ρωτούν σε ποιον θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκιπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό λαό της Ν.Δ.» ανέφερε. Με το βλέμμα στις πρώτες θέσεις των συνέδρων, τις οποίες καταλάμβαναν πρώην κυβερνητικά στελέχη, πρόσθεσε: «Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η Ν.Δ. μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας».
Συστάσεις Καραμανλή για ενότητα
ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ προς τους υποψήφιους διαδόχους του να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος έκλεισε ο Κων. Καραμανλής την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο, η οποία αποτέλεσε και την τελευταία παρέμβασή του ως προέδρου της Ν.Δ. προς το κομματικό ακροατήριο. Η απουσία του από τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίουκατά την οποία επικυρώθηκαν οι καταστατικές αλλαγές για εκλογή αρχηγού από την κομματική βάσησχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και ερμηνεύθηκε ως απόδειξη ότι ήθελε να αποφύγει μια ευρεία εσωκομματική συζήτηση για την εκλογική συντριβή του κόμματος.
Σε ψήγματα αυτοκριτικής περιορίστηκε άλλωστε και στην ομιλία του, αναλαμβάνοντας και πάλι τη «συνολική ευθύνη» για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στα πεντέμισι χρόνια. Δυσαρέστησα κάποιους από εσάς, δεν επιδίωξα να είμαι αλάθητος, κύριο μέλημά μου, όμως, ήταν να μην κάνω λάθη που θα έβλαπταν τον τόπο, έβαζα πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδίωξα την εξουσία για την εξουσία, για κάποιους ήταν μειονέκτημα, για μένα έμπνευση και μονόδρομος», ανέφερε.
Ο ίδιος δήλωσε «παρών, δίπλα στον νέο αρχηγό» και τόνισε ότι για την επόμενη ημέρα στο κόμμα «κρίσιμα θέματα είναι η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία».
«Ανοικτή μάχη» δείχνουν τα γκάλοπ
ΔΕΥΤΕΡΟ γύρο, παρά την αποχώρηση του Δημ. Αβραμόπουλου, δείχνουν οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις για την κούρσα διαδοχής στη Ν.Δ. Η τελική αναμέτρηση ανάμεσα στους κ.κ. Μπακογιάννη και Σαμαρά, μάλιστα, φαίνεται να αποκτά χαρακτηριστικά σκληρού «ντέρμπι», καθώς στην πρώτη δημοσκόπηση (Μarc για το «Έθνος») η κ. Μπακογιάννη συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% έναντι 46,4% του κ. Σαμαρά, μεταξύ των γαλάζιων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές κάλπες, ενώ στη δεύτερη (Αlco για το «Πρώτο Θέμα») ο κ. Σαμαράς έχει προβάδισμα με 47,3% έναντι 44,7% της κ. Μπακογιάννη.
<<ΤΑ ΝΕΑ>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου