Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Σκηνικό ρήξης μετά το ντιλ κορυφής


Νέο τοπίο στη μάχη της διαδοχής στη Ν.Δ. δημιουργεί η σύμπλευση του Δημ.
Αβραμόπουλου με τον Αντ. Σαμαρά, επιτείνοντας και το κλίμα πόλωσης στον κορυφή και τη βάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία των δύο στελεχών, η οποία επισημοποιήθηκε χθες με την υπογραφή κοινής διακήρυξης αρχών και δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα του κόμματος, δίνει ώθηση στην υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι παράγοντες της Ν.Δ. Παράλληλα, δημιουργεί σκηνικό ρήξεων στην κορυφή της γαλάζιας κομματικής πυραμίδας, αφού για πολλούς στη Ν.Δ. αναβιώνουν πλέον τα «μέτωπα του παρελθόντος» που είχαν τραυματίσει και τη συνοχή του κόμματος.

Με στόχο να αναδείξουν τη συνεργασία τους σε κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας, οι κ.κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κάνουν κοινές εμφανίσεις και σε ...

ανοικτές συγκεντρώσεις. Αλλά με καθορισμένο πλαίσιο, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες τους, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση στην κομματική βάση και επιχειρήματα στην πλευρά της κ. Μπακογιάννη ότι οι δύο τους προωθούν ένα «σχέδιο δυαρχίας» στο κόμμα. Με αυτό το σκεπτικό, αναμένεται η κοινή εμφάνισή τους να περιοριστεί σε δύο συγκεντρώσεις του κ. Σαμαρά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Αβραμόπουλος στις δικές του δημόσιες παρεμβάσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, θα στοχεύει πλέον την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, με βασικό όπλο στη φαρέτρα του ότι η πρώην υπουργός «τορπίλισε» την προσπάθεια να ανοίξει η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού σε όλη την κομματική βάση.

Το σημείο αυτό αποτελεί και μια από τις βασικές συμφωνίες των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, αφού οι δυο τους συμφωνήσαν, εάν επικρατήσει ο κ. Σαμαράς, να προχωρήσει η Ν.Δ. σε τακτικό Συνέδριο την προσεχή άνοιξη και σε νέα αλλαγή του καταστατικού, ώστε οι μελλοντικές μάχες για την κομματική ηγεσία να δοθούν ενώπιον του συνόλου των γαλάζιων ψηφοφόρων.

Αιφνιδίασε ο χρόνος

Η χθεσινή κοινή εμφάνιση και συμφωνία των δύο στελεχών, αιφνιδίασε το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη, όχι για την επιλογή του κ. Αβραμόπουλου, αλλά για τον χρόνο που αποφάσισε να τη δημοσιοποιήσει. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η κ. Μπακογιάννη ήταν βέβαιη ότι ο κ. Αβραμόπουλος θα στραφεί τελικώς εναντίον της, μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά στο επιτελείο της εκτιμούσαν ότι θα πάρει δημόσια θέση υπέρ του κ. Σαμαρά προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας. Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο γραφείο του και με τον κ. Ψωμιάδη, ενώ το Σάββατο, δύο ώρες πριν από την έναρξη του έκτακτου Συνεδρίου, είδε στον ίδιο χώρο και τον κ. Σαμαρά. Στη συνάντηση αυτή, λένε οι δύο πλευρές, οριστικοποιήθηκε και το πλαίσιο της συμφωνίας τους, αν και στο στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη θεωρούν ότι η σύμπλευσή τους «κλεί δωσε» από τη στιγμή που ο κ. Αβραμόπουλος αποχώρησε από την κούρσα της διαδοχής.

Κομματικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος έχει εξασφαλίσει ότι θα αποτελέσει το «νο 2» της Ρηγίλλης στην περίπτωση εκλογής του κ. Σαμαρά. Και τόνιζαν με έμφαση ότι η πρώην υπουργός είχε απορρίψει προτάσεις στελεχών, όπως του κ. Μεϊμαράκη, να θεσμοθετηθεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα. Από την πλευρά των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, ωστόσο, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η πολιτική συμφωνία τους συνοδεύεται από ανταλλάγματα, ενώ τη θέση αντιπροέδρου δεν φαίνεται να προκρίνει ούτε ο κ. Σαμαράς.

Μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, Σαμαράς- Αβραμόπουλος είχαν συνεχείς επαφές για το περιεχόμενο της διακήρυξης που συνυπέγραψαν χθες. Το τελικό κείμενο διαμόρφωσε ο κ. Αβραμόπουλος το απόγευμα της Δευτέρας, στο πατρικό του σπίτι, στο Ελληνικό Αρκαδίας.

«Εγγυητής της ενότητας»

Ο λόγος που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν άμεσα τη συμφωνία τους, είναι προφανές ότι σχετίζεται και με τη νέα στρατηγική της κ. Μπακογιάννη. Τα δύο κορυφαία στελέχη εκτίμησαν ότι έπρεπε να μπει φρένο στην προσπάθεια της πρώην υπουργού να απαξιώσει την πολιτική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά, με βασικό επιχείρημα ότι «περιχαρακώνει το κόμμα» και κόβει τις γέφυρες προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο κ. Αβραμόπουλος ήρθε, ουσιαστικά, να εγγυηθεί ότι ο κ. Σαμαράς στοχεύει και μπορεί να επιτύχει την «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ. Από την άλλη, με τον μέχρι πρότινος εσωκομματικό αντίπαλο στο πλευρό του, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως «εγγυητής της ενότητας» του κόμματος.

Και οι δύο προχώρησαν χθες σε διαδοχικές βολές κατά της κ. Μπακογιάννη. Αιτιολογώντας τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η εκλογή του Μεσσήνιου πολιτικού «οδηγεί σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη συνοχή, στη διεύρυνση και στην ενότητα του κόμματος, σε παράταξη θεσμών και αρχών, σε μια πορεία πιο μαχητική, πιο εμπνευσμένη, με ανοιχτό το κόμμα». Και πως οι θέσεις του είναι «οι πιο γνήσιες και ρεαλιστικές για την κοινωνία, την οικονομία, τα εθνικά θέματα και τον ίδιο τον άνθρωπο».

«Χρειαζόμαστε», πρόσθεσε, «ένα κόμμα χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς, χωρίς κλειστά κυκλώματα, χωρίς παρέες εξουσίας που αναπαράγουν, εδώ και πολλά χρόνια, τα ίδια αποτελέσματα και κάνουν τον πολιτικό κόσμο να φαίνεται αναξιόπιστος και αφερέγγυος».

«Αμφίπλευρη διεύρυνση»

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι με τη στήριξη του κ. Αβραμόπουλου αρχίζει η δική του προσπάθεια για «αμφίπλευρη διεύρυνση» της Ν.Δ., όχι μόνον σε όσους άλλοτε γαλάζιους ψηφοφόρους επέλεξαν άλλα κόμματα, αλλά «στη μεγάλη δεξαμενή εκείνων που μας γύρισαν την πλάτη και έμειναν σπίτι τους...». Και πρόσθεσε: «Μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κάναμε τη μεγάλη επανάσταση δημοκρατίας μέσα στο κόμμα. Μαζί θα προχωρήσουμε για να κάνουμε τη Ν.Δ. καλύτερη και μεγαλύτερη...».

Ντόρα: Χαμηλοί τόνοι αλλά και σκληροί υπαινιγμοί

ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ κρατά προς το παρόν το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη για τη σύμπλευση των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, αναμένοντας να δει τις επιπτώσεις που θα έχει στην κούρσα της διαδοχής, ενώ η ίδια περιορίστηκε σε ένα υπαινικτικό σχόλιο για τη χθεσινή εξέλιξη. «Κάθε στέλεχος με βάση τα δικά του βιώματα, τη δική του διαδρομή και τα δικά του κριτήρια μπορεί να τοποθετηθεί... Η απόφαση είναι καθ΄ όλα σεβαστή», ανέφερε. Όπως εκτιμούσαν κομματικοί παράγοντες, με την αναφορά στη «διαδρομή» του καθενός, το μήνυμα είναι ότι «συναντήθηκαν οι δρόμοι της Πολιτικής Άνοιξης και του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών»- και το θέμα αυτό αναμένεται να αναδείξουν τις επόμενες ημέρες πολιτικοί φίλοι της πρώην υπουργού.

Η κ. Μπακογιάννη εμφανίζεται αποφασισμένη να επικεντρώσει την κριτική της στην πολιτική πλατφόρμα του κ. Σαμαρά, που στηρίζει πλέον ο κ. Αβραμόπουλος, και το στίγμα αυτό εξέπεμψε μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση μελών της ΟΝΝΕΔ. «Η πολιτική και ιδεολογική περιχαράκωση της Ν.Δ. είναι συνταγή αποτυχίας. Μια Ν.Δ. με νέο αρχηγό και παλιά νοοτροπία δεν έχει μέλλον...», ανέφερε με έμφαση.

Βουλευτές που στηρίζουν την κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσαν, πάντως, ευθείες βολές κατά των δύο αντιπάλων της. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Γ. Κοντογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για «ετερόκλητη πολιτική συμμαχία», ενώ υπαινιγμούς για «παζάρια στο παρασκήνιο» άφησε ο Μ. Κεφαλογιάννης.

Αιχμηρός ο Ψωμιάδης, ο Άρης παίρνει θέση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ο Παν. Ψωμιάδης, ο οποίος επιμένει στην υποψηφιότητά του, έσπευσε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την κίνηση του κ. Αβραμόπουλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος. «Άλλο Αβραμόπουλος, άλλο Ψωμιάδης. Δεν μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να πλήξω ή να ωφελήσω κάποιον. Εγώ αγωνίζομαι για την ενότητα της επόμενης ημέρας...», ήταν το δικό του σχόλιο.

Την ίδια ώρα, από την αρχική απόφασή του να κρατήσει γραμμή ουδετερότητας υπαναχωρεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος αποφάσισε τελικώς να πάρει τις επόμενες ημέρες σαφή θέση για την κούρσα της διαδοχής. Ο ίδιος φροντίζει, πάντως, να θολώσει τα νερά, αναφέροντας ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη προς ποια πλευρά θα κινηθεί και πως αναμένει οι βασικοί υποψήφιοι να παρουσιάσουν τη συνολική πολιτική πρότασή τους. Προτάσσοντας την ανάγκη για ένα «πολυσυλλεκτικό κόμμα», αφήνει να εννοηθεί ότι βρίσκεται κοντά στις θέσεις της κ. Μπακογιάννη, αλλά ταυτόχρονα στηλιτεύει την απόφαση να μην ανοίξει η εκλογική διαδικασία και για τους φίλους της Ν.Δ.

Πολιτικοί φίλοι του δε συντάσσονται με την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά.

«Το πρώτο αστικό κόμμα αρχών»

ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ για εκλογή αρχηγού από μέλη και φίλους της Ν.Δ. στις μελλοντικές αναμετρήσεις, εμπεριέχει η διακήρυξη αρχών των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου, ενώ συνοδεύεται και από αιχμές κατά της κ. Μπακογιάννη, οι οποίες αναμένεται να αναδειχθούν στην πορεία προς τις κάλπες, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο στη Ν.Δ.

Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι η δέσμευση των δύο στελεχών να προωθήσουν «τη δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού κόμματος αρχών, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης».

Στην περίπτωση επικράτησης του κ. Σαμαρά, με την κοινή διακήρυξη προαναγγέλλεται η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου έως το Πάσχα του 2010 που θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές για εκλογή από το σύνολο της κομματικής βάσης και θα διαμορφώσει τις θέσεις της Ν.Δ. για βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας, όπως τον νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια στην πολιτική και το «πολιτικό χρήμα», τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα θέματα Περιβάλλοντος, Ασφάλειας κ.ά.

<<ΤΑ ΝΕΑ>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών