Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τους φόρους του ΠΑΣΟΚ


Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για την ακίνητη περιουσία των επιχειρήσεων θα σημάνει η κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και η επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που σχεδιάζει να νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον κερδίσει τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Επιπλέον, μια νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις διατάξεις για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ), από το 25% φέτος στο 20% το 2014, τις οποίες νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη θέση τους θα θεσπίσει ένα νέο καθεστώς που θα προβλέπει χαμηλή φορολόγηση για τα κέρδη που επανεπενδύουν οι επιχειρήσεις και φορολόγηση των μερισμάτων που αποδίδουν οι επιχειρήσεις, στα ονόματα των φυσικών προσώπων-μετόχων, με βάση μια «νέα, τιμαριθμοποιημένη και προοδευτική φορολογική κλίμακα». Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει ουσιαστικά τη σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μικρομετόχους και την αύξηση των επιβαρύνσεων για τους μεγαλομετόχους.

Εξαγγελίες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ισοτιμία, αναλυτικά, τι σημαίνουν για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους τους οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τη μεταβολή του καθεστώτος φορολόγησης των εταιρικών κερδών και τη φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα:...

1. Ο ΦΜΑΠ, τον οποίο σχεδιάζει να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ εάν κερδίσει τις εκλογές, δεν επιβάρυνε, όσο εφαρμοζόταν, την ιδιοχρησιμοποιούμενη ακίνητη περιουσία των επιχειρήσεων και των λοιπών νομικών προσώπων, εν αντιθέσει με το ΕΤΑΚ που επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα των επιχειρήσεων και με περιορισμένες εξαιρέσεις στα λοιπά νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα:

α) Με τον ΦΜΑΠ, όπως εφαρμοζόταν μέχρι την αντικατάστασή του από το ΕΤΑΚ, φορολογούνταν μόλις 13.000 νομικά πρόσωπα τα οποία δήλωναν ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης από ένα βασικό αφορολόγητο όριο, που είχε καθορισθεί στο επίπεδο των 243.600 ευρώ.

Για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις Ανώνυμες, τις Ομόρρυθμες και τις Ετερόρρυθμες Εταιρίες, καθώς και τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης από το αφορολόγητο όριο των 243.600 ευρώ, το ποσό της αξίας της ακίνητης περιουσίας το οποίο απέμενε μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου αυτού ορίου φορολογείτο με πάγιο συντελεστή 0,826%.

Απαλλαγές

Πέραν της μερικής απαλλαγής λόγω αφαίρεσης του αφορολογήτου ορίου, η νομοθεσία για τον ΦΜΑΠ προέβλεπε πλήρεις απαλλαγές για όλα τα κτίσματα και τα άλλα συστατικά του εδάφους τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνταν για την παραγωγή ή την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας από βιομηχανικές, μεταλλευτικές, λατομικές, βιοτεχνικές, εμπορικές, γεωργικές ή κτηνοτροφικές, ξενοδοχειακές και γενικά επαγγελματικές επιχειρήσεις.

β) Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων αντικατέστησε τον ΦΜΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2008.

Επιβάλλεται με συντελεστές:

● 0,6% στην αξία των ακινήτων που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα

● 0,1% στην αξία των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται από τα νομικά πρόσωπα.

γ) Σε περίπτωση επαναφοράς του ΦΜΑΠ στη μορφή που εφαρμοζόταν μέχρι το 2007 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή Ανωνύμων Εταιριών, Ομορρύθμων, Ετερορρύθμων Εταιριών και Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης θα γλιτώσουν σημαντικού ύψους φόρους, καθώς τα κτίσματα στα οποία ασκούν τις δραστηριότητές τους θα απαλλαγούν από τη φορολογία.

Τι καταργείται

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου έχει υποσχεθεί μόνο τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ για τις απαλλαγές που ίσχυαν στον ΦΜΑΠ υπέρ των επιχειρήσεων δεν έχει καθόλου δεσμευθεί ότι θα τις καταργήσει.

2. Η εξαγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και ότι “τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή - ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας” σημαίνει στην πράξη ότι:

● Δεν θα εφαρμοσθεί (θα καταργηθεί) η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπει τη σταδιακή μείωση της φορολογίας των κερδών των Ανωνύμων Εταιριών από το 25% στο 20% ως το 2014.

● Μείωση της φορολογίας κάτω από το 25% θα προβλέπεται μόνο για τα αδιανέμητα κέρδη, ενώ τα διανεμόμενα θα φορολογούνται στο σύνολό τους στα ονόματα των δικαιούχων-μετόχων με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι μέτοχοι που εισπράττουν κάθε χρόνο εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από μερίσματα μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται: από 32,5% που είναι σήμερα ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων (φορολογία 25% στο όνομα της εταιρίας και αυτοτελής φορολόγηση με 10% των μερισμάτων που αποδίδονται από τα υπολειπόμενα, μετά την αφαίρεση του εταιρικού φόρου, κέρδη) θα πέσει σε επίπεδα 25%27%, καθώς στη φορολογική κλίμακα ένα τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 10.500 ευρώ απαλλάσσεται του φόρου και το υπόλοιπο μέχρι τα 75.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστές 25% και 35%.

Στον, αντίποδα, οι μεγαλομέτοχοι, εφόσον εισπράττουν τα μερίσματα ως φυσικά πρόσωπα, θα επιβαρύνονται με αυξημένο φόρο εισοδήματος, καθώς η φορολόγηση των μεγάλων ετησίων εισοδημάτων άνω των 75.000 ευρώ γίνεται, στην κλίμακα, με συντελεστή 40%.

Επιστρέφουν οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής

Αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στις μεταβιβάσεις ακινήτων περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά αναμένεται να προκύψει εφόσον υλοποιηθεί η εξαγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου για την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου 2006, τετραπλασίασε τα αφορολόγητο όριο στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές από 20.000 σε 80.000 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2007 προχώρησε σε νέα αύξηση του αφορολογήτου αυτού στα 95.000 ευρώ.

Από τις 13 Δεκεμβρίου 2007 η τωρινή κυβέρνηση προχώρησε και στην κατάργηση των φορολογικών συντελεστών 5%20% που ίσχυαν για κληρονομιές προς συζύγους, τέκνα και λοιπούς συγγενείς πρώτου βαθμού καθώς επίσης και για τις γονικές παροχές. Στη θέση των συντελεστών αυτών επέβαλε έναν πολύ χαμηλό φόρο της τάξης του 1%.

Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών, που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν να μηδενισθούν τα φορολογικά βάρη στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές ακίνητης περιουσίας για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Μέχρι και το τέλος του 2005, οι ακίνητες περιουσίες αξίας άνω των 20.000 ευρώ που κληρονομούνταν από τις συζύγους ή τα παιδιά ή μεταβιβάζονταν στα παιδιά με γονικές παροχές επιβαρύνονταν με συντελεστές φορολόγησης 5% έως 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κληρονομιά προς άγαμο ενήλικο τέκνο του εμπραγμάτου δικαιώματος της ψιλής κυριότητας επί ακινήτου ο φόρος που έπρεπε να καταβληθεί επί φορολογητέας αξίας 70.000 ευρώ εκτοξεύονταν στις 3.000 ευρώ, ενώ για γονική παροχή έφθανε τα 1.500 ευρώ.

Οφελημένες, βεβαίως, από την κατάργηση των υψηλών φόρων κληρονομιάς και γονικής παροχής ήταν και οι οικογένειες με ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας. Όμως, οι οικονομικά ισχυρές οικογένειες καί με το παλαιό καθεστώς γλίτωναν φόρους, καθώς έκαναν τις μεταβιβάσεις ακινήτων περιουσιών μέσω εταιριών, για τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε καθιερώσει από το 2003 πολύ χαμηλούς συντελεστές φορολογίας κληρονομιών και γονικών παροχών της τάξης του 0,6%-1,2%!

Ο κ. Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας την επαναφορά των φόρων για κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων προανήγγειλε ουσιαστικά νέες αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες οικογένειες. Βεβαίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η επαναφορά των φόρων αυτών θα συνδυασθεί όχι με μείωση αλλά με αύξηση του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα (95.000 ευρώ), ώστε να μην πληγούν οι έχοντες περιουσίες χαμηλής αξίας.

Ωστόσο, το αφορολόγητο δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω από 100%, δηλαδή θα φθάσει το πολύ μέχρι τα 190.000 ευρώ, όριο το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλό για την ακίνητη περιουσία που μεταβιβάζουν κάθε χρόνο χιλιάδες γονείς στα παιδιά τους.

www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών