Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Με ψαροκάικο οι διακομιδές ασθενών


Την τριτοκοσμική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας στην Τήνο, ενόψει της νέας γρίπης γνωστοποίησε με επιστολή του στον Υπουργό ΥγείαςΔ. Αβραμόπουλο, την Διοίκηση της 2ης Δ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου και του ΕΚΑΒ , ο Δήμαρχος Εξωμβούργου Παναγιώτης Κροντηράς.
«Με έκπληξη για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις στον τομές της υγείας. Σε δύσκολες περιόδους, όπως η εποχή έξαρσης της νέας γρίπης που διανύουμε, διοίκηση, ιατροί και νοσηλευτές σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς δεν γνωρίζουν πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιείται η διακομιδή του ασθενούς στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου ή σε νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας!» τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος και προσθέτει:
«Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου κρούουν με το υπ’ αριθμόν 697/13-08-2009 έγγραφο που έχει σταλεί σε όλους εσάς τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μόνη λύση για την διακομιδή ασθενών είναι το «ψαροκάικο» που θα πρέπει να έρθει από τη Νάξο σε δυόμισι ώρες και να εκτελέσει μιάμιση ώρα ακόμη μέχρι τη Σύρο (εκτός αν με σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες – πράγμα δύσκολο για τις Κυκλάδες - εκτελέσει την διακομιδή το πλωτό του Λιμενικού Σώματος, αν τυγχάνει βέβαια να βρίσκεται στην Τήνο).
Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι τα πλοία της γραμμής τις περισσότερες φορές αρνούνται να διακομίσουν ασθενείς, επικαλούμενοι την ασφάλεια των υπολοίπων επιβατών.
Σας μεταφέρω αυτούσια την περιγραφή που αναφέρεται στην επιστολή της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας μήπως κατανοήσετε την σοβαρότητα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης: «…έρχεται ένα ψαροκάικο από τη Νάξο, δυόμισι ώρες μετά από την ώρα που θα κληθεί (και άλλη μιάμιση για τη Σύρο) στο οποίο δεν υπάρχει απολύτως καμία προϋπόθεση ασφαλούς μεταφοράς του ασθενούς, δεν υπάρχει χώρος, ούτε στηρίγματα να στηριχθεί ο ασθενής ο οποίος υποφέρει και έχει συμβεί παθολογικό περιστατικό να βγει με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τα χτυπήματα!!
Σημειώστε ότι το ψαροκάικο δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί στην προβλήτα και οι οδηγοί του ασθενοφόρου «πετάνε» στο καΐκι το φορείο με τον ασθενή, επίσης ο συνοδεύων ιατρός όχι μόνο δεν μπορεί να παρέχει καμία ιατρική βοήθεια αλλά κινδυνεύει και ο ίδιος, δεν μπορεί να σταθεί όρθιος και πρέπει να είναι ξαπλωμένος…». Η παραπάνω περιγραφή αυτή σαν άνθρωπο και μόνο με θλίβει και με κάνει να ντρέπομαι.
Είναι πραγματικά λυπηρό που για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στα τόσα προβλήματα υπηρεσιών υγείας που αντιμετωπίζει το όχι και τόσο «απομακρυσμένο» νησί μας έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πιο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών μας. Παρά τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες της Διοίκησης, του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Τήνου η απαράδεκτη κατάσταση δυστυχώς στην υγεία παραμένει ίδια και απ’ ότι φαίνεται χειροτερεύει.
Είναι ακόμη πιο λυπηρό όμως το γεγονός ότι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αλλεπάλληλες επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς και διοικητές, η κατάσταση στον τομέα της υγείας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά δεν υπάρχει, όπως διαφαίνεται, καμία προοπτική βελτίωσης.
Η εφαρμογή ειδικών πολιτικών υγείας και η αναδιοργάνωση της λειτουργίας του συστήματος διακομιδής των ασθενών και δημιουργία ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες που αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της υγείας στο Νομό μας έχει καταντήσει να είναι ένα όνειρο απατηλό και μια υπόσχεση που μεταφέρεται από βουλευτές και υπουργούς σε τοπικές αρχές και πολίτες, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί.
Απευθυνόμενος ειδικά σε εσάς κ. Υπουργέ, που δεσμευτήκατε για την βελτίωση των διακομιδών στις Κυκλάδες και στο νησί μας στην συνάντησή μας στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Αρνάδου, σας ζητώ να δώσετε μια οριστική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας. Είναι άδικο οι πολίτες της Τήνου να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε ένα κράτος πρόνοιας που φροντίζει για προστασία της υγείας των πολιτών του.
Η Τήνος και οι πολίτες της, όντας πολίτες του δημοκρατικού ελληνικού κράτους πρόνοιας, αξιών, ισότητας και ισονομίας, πολίτες μιας απομακρυσμένης αλλά παρόλα αυτά αρκετά πυκνοκατοικημένης νησιωτικής περιοχής, πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι από την Πολιτεία και επιβάλλεται να απαιτούν την ίση αντιμετώπιση ειδικά στα θέματα που αφορούν στην υγεία. Η αίσθηση της ασφάλειας στον τόπο τους θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από προτεραιότητα της Πολιτείας.»
Ο Δήμαρχος κλείνοντας την επιστολή του ζητά από τον Υπουργό Υγείας την άμεση ανταπόκρισή του ειδικά στο θέμα αυτό που αφορά άμεσα την ζωή όλων.
www.kykladesnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών