Δεν πρόλαβε να απαλλαγεί από τις σκαλωσιές η ανατολική πλευρά του Παρθενώνα και ετοιμάζεται να τις «ξαναφορέσει» για πέντε χρόνια, έστω και πιο διακριτικά αυτήν τη φορά. Αιτία; Το ότι οι αρμόδιοι διαπίστωσαν κατόπιν εορτής πως το νέο μάρμαρο που προσέθεσαν στους έξι κίονες του πρόναου (συνολικά 35 σπόνδυλοι) δεν δείχνει ωραία χωρίς ραβδώσεις. Μόνο που όταν αποφάσισαν να τους ραβδώσουν άρχισαν και οι επιστημονικές κόντρες- «καβγάδες μπροστά στους κίονες» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- που είχαν ως συνέπεια χαμένα κονδύλια και «πειραγμένες» γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ. Με αποτέλεσμα- ενώ το έργο έπρεπε να ξεκινήσει πιλοτικά το 2006- τρία χρόνια μετά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και τελικά ραβδωμένοι κίονες θα εμφανιστούν ύστερα από πέντε χρόνια.
«Πληγωμένοι» από πυρκαγιά- πριν από τον βομβαρδισμό του Μοροζίνι το 1687- χρειάστηκε να συμπληρωθούν σε μεγάλο ποσοστό, καθώς ακέραιοι σώζονταν μόνο οι χαμηλοί σπόνδυλοι. Το 1994, όταν εγκρίθηκε και το τελευταίο κομμάτι της μελέτης που είχε εκπονήσει ο ειδικός σε θέματα Ακρόπολης, αρχιτέκτων Μανόλης Κορρές, αποφασίστηκε να μη ραβδωθεί το νέο υλικό για να γίνει οικονομία χρόνου και δυνάμεων. «Όταν όμως το έργο ολοκληρώθηκε το 2004 αναδείχθηκε οξύτατο το αισθητικό πρόβλημα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνημείων Ακροπόλεως, καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας.
Η κόντρα αρχίζει να διαφαίνεται όταν φτάνει η στιγμή να αποφασιστεί η ράβδωση των κιόνων, το 2006. Η Υπηρεσία και η Επιτροπή Μνημείων Ακροπόλεως τάσσεται υπέρ της διάλυσης των φρεσκοαναστηλωμένων κιόνων για να ραβδωθούν με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος μέσα σε έξι μήνες και με την παρουσία τριών τεχνιτών- μέθοδος που είχε εφαρμοστεί στη βόρεια πλευρά με επιτυχία. Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αντιδρά και προτείνει λάξευση των ραβδώσεων με το χέρι, χωρίς να χρειαστεί να διαλυθούν οι κίονες, αλλά και για να μη χαθούν ιστορικές φάσεις του μνημείου, Τελικώς το ΚΑΣ γνωμοδοτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα πιλοτικά στον βορειοανατολικό κίονα. Η απόφαση όμως δεν υπεγράφη ποτέ από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, καθώς διαπιστώνει πως στο έγγραφο έχει παρεισφρήσει χειρόγραφα η φράση περί συνέχισης του προγράμματος και στους υπόλοιπους κίονες!
Οι έξι κίονες έμειναν χωρίς ραβδώσεις. Ο γερανός που θα μπορούσε να τους αποσυναρμολογήσει έχει ήδη μεταφερθεί στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα για άλλο έργο. Το προβλεπόμενο κονδύλι μεταφέρθηκε σε άλλο τομέα. Και οι ξένοι επισκέπτεςανάμεσά τους οι πρόεδροι της Βρετανικής και της Αυστραλιανής αντιστοίχως επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντονι Σνόντγκρας και Ντέιβιντ Χιλ- απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως τρία χρόνια μετά την ανακοίνωση του προγράμματος δεν είχε υλοποιηθεί ούτε η πιλοτική εφαρμογή του, όπως τόνισε η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, Μαίρη Ιωαννίδου. Αν τελικώς εργαστούν τέσσερις τεχνίτες στον πρόναο του Παρθενώνα, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια σύμφωνα με τη μελέτη που υπογράφουν οι αρχιτεκτόνισσες Βασιλική Ελευθερίου και Λένα Λαμπρινού, ενώ οι σκαλωσιές θα εναλλάσσονται ανά έναν ή δύο κίονες...
Το φθινόπωρο τα Προπύλαια
Το φθινόπωρο τα Προπύλαια
Το χρήμα μπορεί να μη ρέει άφθονο στα έργα της Ακρόπολης- είναι κοινό μυστικό πως «οι χρηματοδοτήσεις πάνε από το κακό στο χειρότερο»- δεδομένου ότι τελείωσαν τα χρήματα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και μέχρι την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ τα έργα βασίζονται σε χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Παρ΄ όλα αυτά στις αρχές του φθινοπώρου θα είναι έτοιμα τα Προπύλαια, ώς το τέλος του χρόνου η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα- μόλις 50 μέλη χρειάζεται να τοποθετηθούν ακόμη στις θέσεις τους, ενώ μόλις μπουν χρήματα στα ταμεία αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα και στο Ερέχθειο (στέγαση της βόρειας πρόστασης, επίχωση στο εσωτερικό του μνημείου, αποκατάσταση του Πανδρόσειου).
www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου