Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Και οι Ληστές πάνε διακοπές


Στα νησιά κάνουν ...απόβαση το καλοκαίρι οι σπείρες των ηλεκτρονικών απατεώνων, «παγιδεύουν» τα ΑΤΜ των τραπεζών και με το κόλπο του εικοσάρικου «βουτάνε» από αλλοδαπούς αλλά και Έλληνες τουρίστες την κάρτα ανάληψης μετρητών.
Επίθεση όμως δέχονται και οι πελάτες των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν e mail με τα οποία οι επιτήδειοι τους ζητάνε να «ενεργοποιήσουν άμεσα τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες» προκειμένου να κερδίσουν 250 ευρώ. Και φυσικά τους ζητάνε το password και το ΡΙΝ τους.
Εννέα εκατομμύρια ευρώ, ήταν πέρυσι ο τζίρος της απάτης που πραγματοποίησαν μέσω των ΑΤΜ αλλά και του διαδικτύου οι σπείρες που εξειδικεύονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.
Φέτος οι επιθέσεις που δέχονται οι τράπεζες είναι αυξημένες κατά 20%, μάλιστα το φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση διεθνώς, και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην κρίση.
Πέρυσι στην Ελλάδα ο τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης στην έφτασε τα 9εκ. ευρώ, από 3,2εκ. ευρώ το 2007. Αντίστοιχα παγκοσμίως ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 2δισ. ευρώ.
Η «επιδημία» απάτης έχει κτυπήσει και τα ΑΤΜ. Οι σπείρες χρησιμοποιώντας, κινητά τηλέφωνα ακόμα και παιχνιδομηχανές (π.χ. κάρτες μνήμης τηλεφώνων, ή play station) πλαστογραφούν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και αδειάζουν τους λογαριασμούς των πελατών.
Το νέο κόλπο, που έχει πάρει διαστάσεις είναι αυτό με το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, και καθώς τα θύματα είναι αρκετά η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εφιστά την προσοχή των συναλλασσομένων.
Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι εφαρμόζουν το εξής κόλπο:
Τη στιγμή που ο κάτοχος της κάρτας πραγματοποιεί συναλλαγή σε κάποιο ΑΤΜ, δύο ή περισσότερα άτομα (μέλη της σπείρας) και αφού προηγουμένως έχουν δει τον μυστικό αριθμό (pin) της κάρτας κατά την πληκτρολόγησή του από τον κάτοχο, του αποσπούν την προσοχή ρίχνοντας κάτω ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ.
Ένας από τους δράστες, λέει στο υποψήφιο θύμα: σας έπεσε ένα χαρτονόμισμα. Ο κάτοχος της κάρτας σκύβει να το πάρει την ίδια στιγμή άλλος δράστης, συνεργός του πρώτου, αφαιρεί την κάρτα από το ΑΤΜ. Μάλιστα τοποθετούν στην υποδοχή την κλεμμένη κάρτα άλλου πελάτη, για να μην αντιληφθεί εγκαίρως ο πελάτης την κλοπή της κάρτας του.
Μέχρι ο πελάτης να χρησιμοποιήσει εκ νέου την κάρτα του οι δράστες, έχουν όλο το χρόνο να του αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα μορφή απάτης, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συμβουλεύει τα εξής:
-Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής ο επόμενος πελάτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να δει τί πληκτρολογείτε.
- Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πλησιάζει και να αποσπά με οποιοδήποτε τρόπο την προσοχή σας.
- Ελέγχετε μετά τη συναλλαγή σας αν η κάρτα που παραλαμβάνετε από το ΑΤΜ είναι η δική σας.
-Δηλώστε αμέσως το περιστατικό στην τράπεζα στα τηλέφωνα που εμφανίζονται στην οθόνη του ΑΤΜ.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αρκεί οι πελάτες να τηρούν μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν σε μεγάλο βαθμό.
Συγκεκριμένα σε κάθε συναλλαγή στα ΑΤΜ ο πελάτης πρέπει να καλύπτει το πληκτρολόγιο - είτε με ένα χαρτί είτε με το χέρι του- ενώ εισάγει τον προσωπικό κωδικό του και να μην έχει μαζί με την κάρτα του το ΡΙΝ. Επιπλέον, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα- να προτιμά μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε τραπεζικά καταστήματα και όχι ΑΤΜ σε εξωτερικούς χώρους.
Ενώ για τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές οι τράπεζες υπογραμμίζουν, πως ποτέ και για κανένα λόγο δεν ζητούν το password και το pin των πελατών τους και τους συμβουλεύουν να διαγράφουν αυτομάτως αυτά τα e mail. Απο www.imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών