Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας


Με τρία χρόνια καθυστέρηση, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουλίου το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο, στους χώρους του οποίου θα στεγαστούν σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τα 14 ψηφιδωτά του, έκτασης άνω των 300 τ.μ.
Το κτίριο, το οποίο ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε να παραδίνεται το 2006, θα εγκαινιαστεί από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, θα ανοίξει τις πύλες του, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μία σημαντική ενότητά του: αυτή που αφορά στο δημόσιο βίο στην αρχαία Πάτρα και η οποία αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό το φθινόπωρο.
Το μουσείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της χώρας. Βρίσκεται επί της νέας Εθνικής οδού Αθηνών- Πατρών, στην είσοδο της πόλης, έχει εμβαδόν 8.000 τ.μ. και ξεχωρίζει χάρη στην αρχιτεκτονική του, την οποία υπογράφει ο κ. Θεοφάνης Μπομπότης, με την τεράστια ασημένια σφαίρα στην πρόσοψη.
Σύμφωνα με το Βήμα, τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά που φιλοξενεί προέρχονται από ιδιωτικές κατοικίες της ρωμαϊκής Πάτρας και αποτελούν ένα τμήμα μόνο της μεγάλης σε αριθμό και ποικιλία συλλογής ψηφιδωτών δαπέδων που διαθέτει το μουσείο.
Στο ίδιο τμήμα, που αναφέρεται στον ιδιωτικό βίο, έκτασης 1.100 τ.μ., έχουν γίνει αναπαραστάσεις δύο δωματίων ρωμαϊκής αγροικίας και δύο δωματίων με ψηφιδωτά δάπεδα από μια πλούσια ρωμαϊκή οικία. Παρουσιάζονται επίσης γυάλινα αγγεία, τα γλυπτά που κοσμούσαν ρωμαϊκές βίλες της Πάτρας, από τα οποία ξεχωρίζει άγαλμα Σατύρου με δορά πάνθηρα, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του Πραξιτέλη καθώς και κεραμική της Μυκηναϊκής Εποχής.
Στην αίθουσα της νεκρόπολης, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα ταφικά έθιμα, θα μάθει για τους διαφορετικούς τύπους τάφων ανά εποχή και όλα όσα συνέθεταν τη σχέση των ανθρώπων με τον θάνατο κατά την αρχαιότητα.
Να σημειωθεί πως ώς το τέλος του έτους η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Απο http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών