Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Δικαστική απόφαση-βόμβα για το μπλοκάκι...!


Το «πράσινο φως» για ομαδικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη ανάβει για τους απασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η δικαστική απόφαση, η οποία απαλλάσσει συμβασιούχο της Νομαρχίας Λέσβου (με μίσθωση έργου) από την υποχρέωση καταβολής του Φ.Π.Α.
Την απόφαση εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, μετά από προσφυγή του συμβασιούχου που απασχολείται στη Νομαρχία ως ανειδίκευτος εργάτης. Ο εν λόγω εργαζόμενος δεν κατέβαλλε τον Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα να συσσωρευτεί η οφειλή του στην Εφορία Μυτιλήνης, ύψους 7.500 ευρώ. Εξαιτίας του χρέους προς την Δ.Ο.Υ. δεν μπορούσε να πληρωθεί από τη Νομαρχία, καθώς η Εφορία δεν του θεωρούσε τα βιβλία του προκειμένου να εκδώσει τιμολόγια και να εισπράξει τα δεδουλευμένα. Έτσι αναγκάστηκε να κάνει συμβιβασμό με την Δ.Ο.Υ. αποδεχόμενος την οφειλή, αν και είχε προσφύγει εν τω μεταξύ στη Δικαιοσύνη.
Η δικαίωση του συμβασιούχου και η απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. αποτελεί σταθμό για την ευνοϊκή εξέλιξη χιλιάδων όμοιων περιπτώσεων, εργαζομένων με «μπλοκάκι». Όπως δήλωσε για το θέμα ο δικηγόρος του συμβασιούχου, Γιώργος Λάγος, «γίνεται πλέον συνείδηση ότι δεν μπορεί η όποια θεμιτή ή μη σκοπιμότητα διαφύλαξης και συντήρησης δημόσιων εσόδων, να αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες κι ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και υπαλλήλους με αποδοχές από 650 μέχρι 750 ευρώ κατά περίπτωση το μήνα».
Ο κ. Λάγος υπογράμμισε ότι «ακόμη και σήμερα καλούνται οι αρμόδιοι της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης και ιδιαίτερα η κ. προϊσταμένη που διαχειρίζεται (η οποία διακρίνεται για την ευαισθησία της), να δώσει την ενδεδειγμένη λύση απαλλάσσοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους από τη δικαστική οδό».
Να σημειώσουμε ότι από το 1987 υπάρχει υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που εξαιρεί από την καταβολή Φ.Π.Α. την παροχή υπηρεσιών που γίνεται από φυσικά πρόσωπα προς το Δημόσιο, τις Νομαρχίες, τους Δήμους, τα Ν.Π.Δ.Δ. κ.ά. έστω και αν παρέχεται η υπηρεσία με βάση σύμβαση μίσθωσης έργου. Ο Δήμος Αθηναίων, όταν ζήτησε το 2004 την συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών για το αν πρέπει ή όχι οι δικοί του συμβασιούχοι – «ελεύθεροι επαγγελματίες» να πληρώνουν Φ.Π.Α. έλαβε την απάντηση ότι «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να καταβάλλουν Φ.Π.Α. ως εργολάβοι».
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών