Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ολόκληρη η απολογία της ωραίας Έλλης...


Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 4.00 χθες το απόγευμα, όταν με ασταθές βήμα, σχεδόν παραπατώντας, μια λεπτή γυναικεία φιγούρα συνοδευόμενη από αστυνομικούς έβγαινε από τα κρατητήρια του κτιρίου 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Κρυμμένη πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της, με δάκρυα να πλημμυρίζουν τα μάτια της, η ποινικολόγος Ελισάβετ Πούλιου ακολούθησε το «δρομολόγιο» που όλα αυτά τα χρόνια αγωνιζόταν με σθένος για να μην πάρουν οι διάφοροι κρατούμενοι τους οποίους υπερασπιζόταν: εκείνο που οδηγεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι ρόλοι, όμως, αυτή τη φορά άλλαξαν.
Επί τρεις και πλέον ώρες η πρώην δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού προσπαθούσε να αποδείξει στην 25η τακτική ανακρίτρια ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εγκληματική οργάνωση της εγχώριας Κόζα Νόστρα. Οτι το μόνο που πλήρωσε τελικά ήταν η «επιπολαιότητα, η ανεκτικότητα και η φλυαρία» που επέδειξε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον βαρυποινίτη. Τελικά όμως δεν κατάφερε να πείσει.
Κατά την κρίση εισαγγελέα και ανακριτή, η ξανθιά δικηγόρος (που πριν από αρκετά χρόνια εγκατέλειψε τα Τρίκαλα και ήρθε στην Αθήνα για να απορροφηθεί στο πάθος της, τη δικηγορία), αν έμενε ελεύθερη -με περιοριστικούς όρους- ήταν επικίνδυνη να τελέσει παρόμοια εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν. Αυτή ήταν η απόφαση. Και αυτή εκτέλεσαν τα όργανα της τάξης περνώντας της χειροπέδες.
«Να προσέχεις! Δεν θέλω να πάθεις τίποτα» ήταν η σπαρακτική φωνή που έβγαλε η ποινικολόγος απευθυνόμενη στην ηλικιωμένη μητέρα της, την κυρία Ιωάννα, λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι όταν πληροφορήθηκε την είδηση της προφυλάκισης. Η ένταση της φωνής της ήταν τόσο δυνατή, ώστε έκανε όλους όσοι βρίσκονταν μέσα και έξω από το ανακριτικό γραφείο να σαστίσουν.
Λίγα λεπτά πριν η νομικός είχε λιποθυμήσει μέσσα στο γραφείο της δικαστικής λειτουργού. Υστερα από λίγα λεπτά ένοιωσε πάλι αδιαθεσία, είχε δεύτερο λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα που μεταφερόταν στα κρατητήρια και μάταια, λίγοι φίλοι και γνωστοί που βρέθηκαν χθες στο πλευρό της, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο.
«Πάω άδικα στη φυλακή» φέρεται να είπε συντετριμμένη σε όσους πρόλαβαν να τη δουν λίγο πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταγωγή της, γνωστοποιώντας παράλληλα πως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη -όπως την χαρακτηρίζει- προφυλάκισή της θα ξεκινήσει απεργία πείνας.
Κατά τη διάρκεια της… μαραθώνιας απολογίας της μέσω του πολυσέλιδου υπομνήματος που συνέταξε η ίδια, αλλά και απαντώντας προφορικά στις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας, η Ελισάβετ Πούλιου μίλησε για όλα: Για τη γνωριμία της με τον Παναγιώτη Βλαστό, για τις ενέργειες που έκανε ώστε να πάρει άδεια ο βαρυποινίτης, για τον διευθυντή φυλακών Τρικάλων Βασίλη Ντάφο, αλλά και για τον Γιώργο Τρομπούκη. Εξήγησε στην ανακρίτρια για το ραντεβού της στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να δει τι έχει συμβεί με την αίτηση μεταγωγής του Βλαστού, για το ρόλο του Μιχάλη Κυριακάκη, για τη συνομιλία και τη συμβουλή που της έδωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Σταύρος Σταυρόπουλος, για τους «καυτούς» διαλόγους που είχε με τον πρώην εντολέα της, αλλά και για τα τρία ονόματα που της ανέφερε ο βαρυποινίτης ως απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου!«Αισθάνομαι ότι κατηγορούμαι άδικα μόνο και μόνο επειδή υπήρξα δικηγόρος του Βλαστού για το σύντομο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών και φοβάμαι ότι πλέον ποινικοποιείται η σχέση δικηγόρου – κρατουμένου» επέμεινε στην απολογία της η κ. Πούλιου.

«Πως γνώρισα τον Βλαστό»

Η γνωριμία της Ελισάβετ Πούλιου με τον Παναγιώτη Βλαστό έχει ως εξής κατά την περιγραφή της ίδιας της ποινικολόγου.7 Φεβρουαρίου 2009. Η νομικός παρίσταται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ναυπλίου ως δικηγόρος του Δ.Χ., ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Στο εδώλιο μαζί με τον εντολέα της Πούλιου κάθεται και ο Παναγιώτης Βλαστός....
Το δικαστήριο καταδικάζει σε ποινή κάθειρξης 11 ετών τον πελάτη της και σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 4 μηνών τον βαρυποινίτη.
«Εμφανώς δυσαρεστημένη από την απόφαση με πλησίασε η σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για την ιδιότητά μου ως συνηγόρου και με παρακάλεσε τόσο εμένα όσο και τον κ. Δημήτρη Τσοβόλα να αναλάβουμε την αναίρεση της προαναφερόμενης καταδικαστικής απόφασης… Για τον σκοπό αυτό της δώσαμε τα τηλέφωνά μας…» είπε η δικηγόρος.Μάρτιος 2009. Σύμφωνα με την προφυλακισμένη δικηγόρο, τόσο ο βαρυποινίτης όσο και η σύζυγός του επικοινωνούν μαζί της. Της ζητούν να ασχοληθεί με το αίτημα αδείας τους στις φυλακές Λάρισας όπου κρατούνταν τότε. Η αίτηση κατατίθεται και απορρίπτεται. Στα τέλη Μαρτίου 2009 ο Βλαστός παίρνει μεταγωγή για τις φυλακές Τρικάλων. Τα τηλέφωνα με τη δικηγόρο του πυκνώνουν…


«Κατηγορούσε τον Ντάφο. Η Χήρα μου έλεγε ότι ήθελε να πάρει άδεια για να κάνουν έρωτα και παιδί!»

Κατά τα λεγόμενα της Πούλιου (όπως συνεχίζει να διηγείται η ίδια στην απολογία της) ο Βλαστός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος για τη μεταγωγή του. Της τηλεφωνεί και της λέει ότι σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Λάρισας, ο διευθυντής Τρικάλων είναι άδικος και δεν πρόκειται να του δώσει άδεια χωρίς χρήματα. Τα ίδια του λένε και για τον κοινωνικό λειτουργό της φυλακής.
«Εγώ του έλεγα για τον διευθυντή Τρικάλων πως δεν αδικεί κρατουμένους, του εξηγούσα ότι είναι έντιμος και ευθύς άνθρωπος… Κατόπιν μου ζήτησε με τη σύζυγό του Αννα να επισκεφθώ τη φυλακή Τρικάλων προκειμένου να καταθέσω σχετικό αίτημα αδείας του και πράγματι επισκέφθηκα τις φυλακές με την Αννα, συνομιλήσαμε με τον διευθυντή στο γραφείο του, εξέτασε τον ποινικό φάκελο του Βλαστού και διαπίστωσε ότι πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για χορήγηση τακτικής άδειας…» ισχυρίσθηκε η ποινικολόγος.
Ο καιρός περνάει και -κατά τη δικηγόρο- ο βαρυποινίτης διαμαρτύρεται πως δεν του χορηγούνταν η ειδική άλιπο διατροφή που έπρεπε να λαμβάνει λόγω προβλημάτων υγείας. Αρχίζει να γίνεται πιο «επιθετικός» και να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων.
Η Ελισάβετ Πούλιου επικοινωνεί με την Ιωάννα Χήρα. «Της ανέφερα ότι μου ζητούσε τα τηλέφωνα του κοινωνικού λειτουργού και του διευθυντή της Φυλακής και της ζήτησα να τον ηρεμήσει» είπε στην απολογία της ο δικηγόρος τονίζοντας ότι σύμφωνα με τη Χήρα ο βαρυποινίτης ήθελε τα τηλέφωνα για να συνομιλήσει μαζί τους σχετικά με το αίτημά του.
Σύμφωνα με την ποινικολόγο αυτά τα λόγια την πείθουν. Πάνω σε ένα δικόγραφο γράφει τα τηλέφωνα με προφυλάξεις και τα δίνει στον Βλαστό.
Λίγο καιρό μετά πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση της Πούλιου με τον Τρομπούκη. Ο τόπος είναι η φυλακή Τρικάλων. Πούλιου, Χήρα και Τρομπούκης μιλάνε στο γραφείο του Βασίλη Ντάφου για το θέμα με την άδεια του Βλαστού.
«Ο κ. διευθυντής ανέφερε ότι κάποιο πρόσωπο παρενέβη τηλεφωνικά ώστε να μη χορηγηθεί η άδεια που εδικαιούτο ο Βλαστός, γεγονός που εκνεύρισε τόσο την Αννα Βλαστού όσο και τον Γιώργο Τρομπούκη που συνεστήθη ως συνέταιρος με τον Βλαστό και ειδικότερα ανέφερε ότι κατέχουν από κοινού κάποια φορτηγά στην εταιρεία του, που δεν θυμάμαι την επωνυμία της. Ανέφερε ότι ο Βλαστός και η Αννα Βλαστού είναι συνιδιοκτήτες στο γνωστό νυχτερινό κέντρο στην Αθήνα με την επωνυμία “Μaya Maya” και ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, άρα δεν είναι επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτος φυγής» επεσήμανε η Πούλιου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την ποινικολόγο ένας από τους λόγους που ήθελε να πάρει άδεια ο Βλαστός είναι για να συνευρεθεί ερωτικά με τη σύζυγό του και να κάνουν ένα παιδί. Η ίδια, είπε, πως το γεγονός αυτό την ευαισθητοποίησε και επιπλέον ότι πίστεψε πως ο βαρυποινίτης δικαιούταν άδεια την οποία δεν έπαιρνε λόγω «παρασκηνιακών παρεμβάσεων» και γι’ αυτό άλλωστε συνέταξε τρεις υπεύθυνες δηλώσεις τις οποίες σκόπευε να χρησιμοποιήσει στο συμβούλιο της φυλακής. Παράλληλα, αποκάλυψε, πως η ίδια έριξε στο τραπέζι την ιδέα περί μεταγωγής και ότι παρακάλεσε και τον Βασίλη Ντάφο ώστε να κάνει θετική εισήγηση, προκειμένου «να ησυχάσουμε όλοι από την οργισμένη στάση του Βλαστού».

Η συνάντηση με τον Κυριακάκη στο υπουργείο

Η προφυλακισμένη δικηγόρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε μια επίσκεψη που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να δει τι συμβαίνει με το θέμα της μεταγωγής του εντολέα της. Ρόλο μεσάζοντα, κατά τους ισχυρισμούς της, έπαιξε ο πρώην διευθυντής φυλακών Αγιάς, Μιχάλης Κυριακάκης. Εκείνος έκλεισε το ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου -ο οποίος όμως τελικά έλειπε- και εκείνος την οδήγησε στο γραφείο της κ. Πέτρου, διευθύντριας Σωφρονιστικής Πολιτικής του υπουργείου. «Εκείνη μου απάντησε πως το αίτημα είχε ήδη εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή περί μεταγωγών και θα εξεταστεί, μετά τις ευρωεκλογές» είπε η κ. Πούλιου.

Η συνάντηση με τον Σταυρόπουλο

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κατηγορούμενη και σε μια συνάντηση την οποία φέρεται να είχε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Σταύρο Σταυρόπουλο. «Συζητήσαμε για τον Βασίλη Στεφανάκο, ο οποίος του έστελνε (στον αστυνομικό) απειλητικά μηνύματα επειδή θεωρούσε ότι τον αδίκησε σε δικογραφία. Του συνέστησα να προσέχει δεδομένου ότι μου ανέφερε ότι παρακολουθούν άτομα ακόμα και την οικία του, του εξέφρασα τις ανησυχίες που είχα για τον Ναστούλη, τον οποίο φοβόμουν μήπως μου κάνει κακό, αφού δέχτηκα σχετικά απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ μου διαβίβαζαν συχνά διάφορα άτομα ότι κινδυνεύω από τον συγκεκριμένο κρατούμενο επειδή ανέλαβα την υπεράσπιση του Ιωάννη Σκαφτούρου, με τον οποίο προφανώς έχουν διαφορές» είπε η ποινικολόγος στην απολογία της. Προσέθεσε, δε, ότι ο κ. Σταυρόπουλος της είπε να μην ανησυχεί, ότι είχαν λάβει τα μέτρα τους και παρακολουθούσαν τον Ναστούλη και της συνέστησε να μην αναλαμβάνει τόσο επικίνδυνους κακοποιούς διότι «είμαι αφελής και ευάλωτη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είπε στην Ελισάβετ Πούλιου ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
ΕΣΠΡΕΣΣΟ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ

Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών