Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αυτή είναι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης...


Χωρίς να αποφύγει τις «βουτιές» στην επετηρίδα το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Δένδια, επέλεξε σήμερα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις πλέον νευραλγικές θέσεις στην κορυφή της Θέμιδος, αυτή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς και των προέδρων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε ο αρεοπαγίτης κ. Ιωάννης – Σπυρίδων Τέντες, πρόεδρος του ίδιου δικαστηρίου ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Καλαμίδας και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ωστόσο, και αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν απέφυγε τις «βουτιές» στην επετηρίδα κυρίως σε ό,τι αφορά την επιλογή των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ για τη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επέλεξε πρόσωπο από την καθήμενη Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις του εισαγγελικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Αθανάσιος Ράντος που επιλέγει αντιπρόεδρος του ΣτΕ είναι 13ος στην επετηρίδα, ενώ η κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη που επιλέγει για αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι 18η στην επετηρίδα. Αλλά και ο κ. Πικραμμένος που τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΣτΕ είναι ο νεώτερος μεταξύ των αντιπροέδρων του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ποια όμως είναι τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης:
Γεώργιος Καλαμίδας, νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου:

Ο κ. Καλαμίδας που διαδέχεται τον κ. Βασίλη Νικόπουλο γεννήθηκε το 1944 στο Αγρίνιο, είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικής πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει αγγλικά. Μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 1972 και προήχθη στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τον Ιούλιο του 2007. Σε δήλωσή του ο κ. Καλαμίδας αναφέρει: «Από τη νέα μου θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και υπεύθυνα υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες, για να φέρουν εις πέρας την υψηλή και δύσκολη αποστολή τους».

Ιωάννης – Σπυρίδων Τέντες, νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου:
Ο κ. Τέντες που διαδέχεται τον κ. Γιώργο Σανιδά γεννήθηκε το 1947 στην Κέρκυρα και είναι έγγαμος και έχει δυο παιδιά. Είναι κάτοχος πτυχίου νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάει γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1973, ένα χρόνο αργότερα έγινε Πρωτοδίκης και τοποθετήθηκε στη Σύρο. Στο βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Αύγουστο του 2006. Ο κ. Τέντες ήταν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, στη δεύτερη δίκη του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα».

Παναγιώτης Πικραμμένος, νέος πρόεδρος του ΣτΕ: Ο κ. Πικραμμένος, που διαδέχεται τον κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (DES Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου των Παρισίων Paris II). Εισηγητής στο ΣτΕ έγινε τον Ιούνιο του 1976 ενώ στο βαθμό του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προήχθη τον Ιούλιο του 2007. Ο κ. Πικραμμένος με αφορμή την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση που υπό την θεσμική της ιδιότητα με επέλεξε στην θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί, πιστεύω, την επιβράβευση ορισμένων σταθερών αντιλήψεων που πρέπει να διέπουν την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ανέκαθεν το έργο μου στηρίχθηκε στον σεβασμό της νομιμότητας που συνιστά και την μόνη εγγύηση της ισότητας των πολιτών απέναντι στον νόμο. Με γνώμονα την πάγια πλέον αυτή πεποίθησή μου θα πορευθώ και στο υπόλοιπο του δικαστικού μου βίου».

Οι αντιπρόεδροι:

Σε αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου προήχθησαν από το υπουργικό συμβούλιο οι κκ. Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Μίμης Γραμματικούδης, Δημήτριος Πατινίδης και η κυρία Θεοδώρα Γκοΐνη. Σε αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας προήχθησαν οι κκ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, Νικόλαος Σακελλαρίου, Δημοσθένης Πετρούλιας και Αθανάσιος Ράντος. Το υπουργικό συμβούλιο επέλεξε ακόμη και δυο αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και συγκεκριμένα τους κκ. Θεοχάρη Δημακόπουλο και Διονύσιο Λασκαράτο.
Αντιδράσεις
Με αφορμή τις προαγωγές στη δικαιοσύνη το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε: «Η κυβέρνηση έκανε τις επιλογές της με τα γνωστά δικά της κριτήρια και αναλαμβάνει στο ακέραιο την αποκλειστική ευθύνη αυτών των επιλογών. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ εύχεται στους δικαστικούς λειτουργούς, που θα ηγηθούν των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, καλή επιτυχία στο έργο τους. Οι απαράδεκτες και κατευθυνόμενες πρωτοβουλίες ορισμένων προκατόχων τους και τα προβλήματα που εξ αυτών προξενήθηκαν στον τόπο και στο δικαστικό σώμα, θα πρέπει να αποτελέσουν παραδείγματα προς αποφυγή.
Το ΠΑΣΟΚ, τόσο σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αύριο ως κυβέρνηση, θα συνδράμει κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί τη συνταγματική αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα ενισχύουμε τις επιβαλλόμενες προσπάθειες για επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, με σκοπό να περιοριστεί η πολύχρονη ταλαιπωρία των πολιτών, που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια».
Απαντώντας στον κ. Ρόβλια ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Χαιρόμαστε που το ΠΑΣΟΚ έστω και εμμέσως – διότι προφανώς στερείται της απαραίτητης γενναιοδωρίας – αναγνωρίζει την ορθότητα των επιλογών της Κυβέρνησης στην ηγεσία των επιλογών της Δικαιοσύνης. Ελπίζουμε ότι η έμμεση αυτή αναγνώριση θα αποτελέσει μια νέα αρχή, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει στο μέλλον τις παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και να συμβάλλει με τη στάση του στην ομαλή και συνταγματική λειτουργία των θεσμών».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

News24

Καθημερινη
Ενημέρωση

Το PressOnIce επιλέγει για τις φωτογραφίες το:

Δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών